ОБИЉЕЖЕН 9. ЈАНУАР, ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Post Date: 09/01/2017

ОБИЉЕЖЕН 9. ЈАНУАР, ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

9jan2017_dr_noseca
Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата 1991-1995. године у Градишци је данас обиљежен 9. јануар, Дан Републике Српске.
9jan2017_dr_2
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, рекао је да се народ изборио за Републику Српску и за право да слави Дан Републике Српске, 9.јануар.

Основна је порука да нико никоме не може да избрише датум рођења јер би то значило његово непостојање. Народ је изразио јасну жељу, свјесно је жртвовао себе да би јачао своју државу, државност и своју Републику Српску’’, навео је Аџић.
Први човјек општине рекао је да је најистинитија и највјеродостојнија историја једног народа она историја која је писана срцем.

Историја Републике Српске писана је срцима бораца учесника у Одбрамбено-отаџбинском рату, писана је крвљу хероја који су своје животе дали за Отаџбину и мудрошћу народних трибуна који су 9. јануара 1992. године донијели историјску одлуку о њеном проглашењу“, рекао је Аџић.
9jan2017_dr_3
Први човјек општине истакао је да је Дан Републике одлука народа који је на референдуму рекао да жели, да воли и да слави Републику Српску, да је економски развија у интересу свих њених становника, да сви имају једнака права, могућности и да свој напредак и просперитет остваре у оквиру Републике Српске поштујући Законе и Устав Републике Српске.
9jan2017_dr_4
Скупштина српског народа БиХ је 9. јануара 1992. године усвојила Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине, која је новом Декларацијом након доношења Устава добила име Република Српска и симболе: химну, заставу и грб.
Вијенце и цвијеће на централно спомен-обиљежје у Градишци положиле су делегације Општине Градишка, Борачке организације Општине Градишка, Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, представници Удружења ратних војних инвалида, Удружења ПТСП Градишка, Удружења Ветерана Републике Српске и ОО СУБНОР-а Градишка, као и представници политичких партија.
9jan2017_dr_5