ОПШТИНА ГРАДИШКА ЗВАНИЧНО ПРИСТУПИЛА РЕАЛИЗАЦИЈИ MEG ПРОЈЕКТА

Post Date: 31/01/2017

ОПШТИНА ГРАДИШКА ЗВАНИЧНО ПРИСТУПИЛА РЕАЛИЗАЦИЈИ MEG ПРОЈЕКТА

31jan2017_MEG_noseca
Начелник општине Градишка Зоран Аџић и представници седамнаест изабраних општина и градова из БиХ потписали су данас у Сарајеву Писмо намјере о учешћу у реализацији Пројекта општинског еколошког и економског управљања“ –MEG.
Потписивањем Писма намјере Општина Градишка званично је потврдила интерес и спремност да буде партнер и активно учествује у реализацији прве фазе MEG пројекта, кога имплементира Развојни програм Уједињених нација UNDP у партнерству са јединицама локалне самоуправе, те релевантним државним и ентитетским институцијама, а финансира Влада Швицарске.
Први човјек општине, истакао је да ће током прве фазе MEG пројекта, вриједне 21 милион КМ, изабраним општинама и градовима бити пружена подршка у унапређењу квлитета и доступности јавних услуга и комуналне инфраструктуре, те да ће посебна пажња бити посвећена социјално најугроженијим категоријама становништва.
Начелник општине, информисао је да се MEG пројекат реализује као дванаестогодишња иницијатива, која ће бити имплементирана у три фазе, а прва фаза обухвата период 2016 – 2020. године.
Потписивање Писма намјере извршено је на конференцији одржаној данас у Сарајеву, а исту су организовале Амбасада Швицарске и Развојни програм Уједињених нација UNDP.
31jan2017_MEG_2
На конференцији су представљена и два пројекта која значајно доприносе развоју локалне самоуправе у БиХ, Пројекат интегрисаног локалног развоја /ILDP/ и Пројекат општинског еколошког и економског управљања /MEG/.
Циљ пројекта је подржати локалну самоуправу у БиХ и унаприједити одрживо и транспарентно пружање локалних услуга у три компоненте. Прва компонента обухвата демократске јавне политике и добре процесе управљања у јединицама локалне самоуправе, друга се односи на пружање квалитетних јавних услуга у сектору привреде и природне средине, док би имплементација треће компоненте, која се односи на ширење могућности економског развоја, требала допринијети стварању повољног пословног окружења и потицању привредног раста у пројектом обухваћеним локалним заједницама.
31jan2017_MEG_3