ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

Post Date: 30/01/2017

ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

27jan2017_svsak_naslovna
Поводом обиљежавања празника посвећеног првом српском архиепископу, просветитељу и светитељу Светом Сави, 27. јануара у градишком Културном центру одржана је Свечана академија под називом „Свети Сава-принц и просветитељ“.
Предсједник Скупштине општине Градишка Миленко Павловић, истакао је да је Светосавска академија увијек прилика да се подсјетимо на неисцрпно стваралаштво Светог Саве, који представља вјечито надахнуће српском народу.
Овом приликом, предсједник Скупштине општине, честитао је школску славу свим ученицима и просвјетним радницима и пожелио им много успјеха, нагласивши да Општина Градишка, већ традиционално подржава одржавање Светосавске академије и да ће тако бити и убудуће.
27jan2017_svsak_2
Професор Радана Вила Станишљевић, аутор Светосавске академије, навела је да је програм садржавао двије цјелине – бесједу посвећену Сави просвјетитељу, у којој су учествовали ученици основних и средњих школа и дјеца из вртића „Лепа Радић”, те умјетнички програм у коме су учествовали глумци „Град позоришта” Градишка, Градски дјевојачки хор „Лира”, плесни клуб „Ритам” из Српца и бројни солисти.
27jan2017_svsak_3
Она је нагласила да ученици о Светом Сави првенствено истичу да је био просвјетитељ и да је градио школе, али да тек кроз своје одрастање спознају универзалну личност највећег српског просвјетитеља.
Према њеним ријечима, Свети Сава је ренесансни лик, зато што је у једном човјеку истовремено толико државности, дипломатије, трагања за истином и службе православљу.

Таква личност није се појавила послије њега и ми се заправо повремено сјетимо Саве монаха и повремено идемо његовом стазом. Штета што не идемо његовим путем, јер би тада наши животи и судбине били сасвим другачији. Он је све створио, утемељио, одржавио, оспособио и усправио српски народ”, нагласила је професор Радана Вила Станишљевић.
Директор Културног центра Градишка Жељко Благојевић, рекао је да се сваке године на академији у Културном центру кроз достигнућа из области културе и просвјетитељства представља мисија Светог Саве.
Светосавској академији присуствовали су представници образовне и духовне сфере нашег живота, укључујући и представнике републичке и локалне власти.
Покровитељ Светосавске академије био је Начелник општине а организатор Културни центар Градишка.
27jan2017_svsak_4
27jan2017_svsak_5
27jan2017_svsak_6
27jan2017_svsak_7
27jan2017_svsak_8
27jan2017_svsak_9
27jan2017_svsak_10
27jan2017_svsak_11