ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У НОВОЈ ГРАДИШЦИ

Post Date: 22/01/2017

ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У НОВОЈ ГРАДИШЦИ

22jan2017_ssa_naslovna
У Новој Градишци, 22. јануара, другу годину заредом одржана је свечана Академија посвећена првом српском
архиепископу, просветитељу и светитељу Светом Сави.
Академији су присуствовали начелник општине Градишка Зоран А
џић и његов замјеник Огњен Жмирић, предсједник Скупштине општине Градишка Миленко Павловић, народни посланик Славко Дуњић и директор Дома здравља Градишка Тихомир Михајловић.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, изразио је задовољство због присуства делегације Општине Градишка Светосавској академији, чији је домаћин био Владика западнославонски Јован Ћулибрк. Први човјек општине рекао је да се Академија одржава с циљем очувања традиције српског народа и православља на простору Западне Славоније, те да су њену организацију помогли културни радници из Градишке. Он је рекао да је овом свечарском догађају претходио састанак руководства Општине Градишка и Града Нова Градишка на коме је, на основу обострано исказаног интереса, усаглашена потреба одржавања састанка у Градишци, с циљем утврђивања могућих аспеката будуће сарадње. Аџић је навео да има интереса прије свега у области прекограничне сарадње и могућности апликације заједничких пројеката за ЕУ фондове и додао да су разговарали и о могућностима привредне сарадње, која је раније постојала, као и могућностима спортске, културне и било које друге сарадње.
22jan2017_ssa_2
Домаћини Академије били су Владика западнославонски Јован Ћулибрк и свештеник новоградишке парохије, Огњен Тенџерић.
За режију и реализацију програма Академије били су задужени професорица Радана Вила Станишљевић и магистар умјетности Мирослав Вуковић. У програму су учествовали: Градски дјевојачки хор
Лира’’, глумци Град позоришта’’ Градишка, студент Богословије Иван Топић, вокални солиста Теодора Чикић, рецитатори и други.
22jan2017_ssa_3
22jan2017_ssa_4