ПРЕДСТАВЉЕНИ „ГРАДИШКИ ЗБОРНИК“ И ЗБОРНИК „ИСТИНА О СРБИМА“

Post Date: 30/12/2016

ПРЕДСТАВЉЕНИ „ГРАДИШКИ ЗБОРНИК“ И ЗБОРНИК „ИСТИНА О СРБИМА“

30dec2016_gzb_naslov
У Културном центру Градишка 30. децембра представљени су 18. број часописа за друштвена питања „Градишки зборник“ и 19. зборник „Истина о Србима“, чији је издавач Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Градишке.
Предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Мирко Милисавић, рекао је да је битно у данашње вријеме очувати идентитет српског народа који је европски по свом културном и духовном наслеђу, те да се „Просвјети“ и њеном раду може приписати епитет највећег сарадника Српске православне цркве у очувању националних и вјерских особина српског народа.
30dec2016_gzb_3
Уредник „Градишког зборника“ Миленко Гагић, рекао је да промоција
„Градишког зборника“ и зборника поезије и прозе по конкурсу „Истина о Србима“ заокружује процес културног дјеловања у 2016. години. „Градишки зборник“, као и до сада држи се концепције и филозофије да буде наш траг о нама у времену и простору настојећи да захвати све што се у току године важно догоди”, рекао је Гагић и додао да „Градишки зборник“ представља публикацију која обухвата веома квалитетне радове из различитих друштвених области – политике, привреде, науке, умјетности, књижевности и спорта. Гагић је из овогодишњег Зборника издвојио текст архијерејског намјесника Мирка Милисавића „Из историје градишке парохије” јер се ове године навршава 150 година од првог освештења храма Покрова Пресвете Богородице.
Предсједник жирија за избор најбољих радова и уредник зборника „Истина о Србима“ Радана Вила Станишљевић, рекла је да је на конкурс пристигло преко 50 радова изузетног квалитета. „Врло је тешко оцијенити нечију душу и процијенити да ли је то за награду или није али оно што пресуди јесу правила умјетности и књижевности”, рекла је Радана Вила Станишљевић.
30dec2016_gzb_2
Пјесма „Срж“ аутора Миладина Берића из Бањалуке проглашена је најбољим поетским радом. Друга награда припала је Милану Кузмићу из Добоја за пјесму „Јасеновачки црни олтари“, а трећа Филипу Перишићу из Котор Вароша за пјесму „Милост, Милост“. Првонаграђени прозни рад је „Не умри сине мој“ аутора Василија Карана из Бањалуке. Друга награда припала је Живку Вујићу из Бањалуке за „Тренутак истине угасио наду“, а трећом је награђен „Прамен косе“ ауторке Драгојле Поповић из Лакташа.
Представљању „Градишког зборника“ и зборника „Истина о Србима“ поред аутора, присуствовали су начелник општине Градишка Зоран Аџић са сарадницима и друге званице.
30dec2016_gzb_4
30dec2016_gzb_5