НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ РАЗГОВАРАО СА ЕКСПЕРТИМА ИЗ САД-а О МОГУЋНОСТИ САРАДЊЕ У IT СЕКТОРУ И ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

Post Date: 27/09/2016

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ РАЗГОВАРАО СА ЕКСПЕРТИМА ИЗ САД-а О МОГУЋНОСТИ САРАДЊЕ У IT СЕКТОРУ И ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

27sept2016_amerikanci
Начелник општине Градишка Зоран Латиновић разговарао је данас о могућностима сарадње у областима информационих технологија и предузетништва са експертом из области нових технологија Мигуелом Вонгом и експертом за развој људских ресурса из САД- а Адамом Лупуом који су данас посјетили Бизнис инкубатор Градишка.
Том приликом први човјек општине, захвалио се Америчкој амбасади у Сарајеву што је ове врхунске стручњаке усмјерила у Градишку са жељом да се активности Бизнис инкубатора Градишка прошире у дијелу информативних технологија. „На овим просторима имамо изузетно надарене младе људе који су спремни на сарадњу са америчким компанијама из области информационих технологија и да тако остваре солидна примања“, рекао је Латиновић. Он је појаснио да је овдје ријеч о једном новом концепту гдје би људи могли од куће, на основу Уговора са америчком компанијом, радити одређене сервисне програме и остварити примања, што би био и одређени прилог и подршка Општине и Бизнис инкубатора Градишка у смислу њихове егзистенције и професионалног усмјерења. Латиновић је подсјетио да je Општина Градишка обезбиједила пословни простор и техничку подршку за рад Бизнис инкубатора Градишка како би млади људи имали прилику да се искушају на тржишту и евентуално развијају своја предузећа.
Игор Тривић координатор Бизнис инкубатора Градишка, истакао је да је посјета Градишци, Бањалуци и Сарајеву експерата из области нових технологија и развоја људских ресурса организована уз помоћ Амбасаде Сједињених Америчких држава у БиХ и невладине организације из Чикага, те да је циљ да се представе потенцијали Градишке и дефинише на који начин обезбиједити везу талентованих стручњака са ових простора са тржиштем иформационих технологија из САД-а. Он је додао да БИГ има план да ради на формалном и неформалном образовању, да врши обуку из области програмирања и израде интернет страница како би стручњаци из Градишке могли да раде за америчко тржиште.
Мигуел Вонг експерт у области нових технологија и стратегија развоја пословања, истакао је да је задовољан потенцијалима и енергијом коју посједују у БиХ и да је дошао у посјету с циљем успостављања добре сарадње у области информационих технологија.
Адам Лупу експерт за развој и организацију људских ресурса у области нових технологија, истакао је да је током посјете видио да постоје бројне предрасуде народа у САД-у о људима у Босни и Херцеговини, те да ће му бити драго да својим сународницима пренесе позитивне импресије о начину живота и западно орјентисаној свјести људи на овим просторима.