ОДРЖАНА 14. МАНИФЕСТАЦИЈА „ЈАБУКЕ И КЊИГЕ“

Post Date: 26/09/2016

ОДРЖАНА 14. МАНИФЕСТАЦИЈА „ЈАБУКЕ И КЊИГЕ“

26sept2016_jabukeknjige_noseca
У организацији Удружења књижевника РС-подружнице Градишка и воћара поткозарског краја и под покровитељством начелника општине Градишка, 24. септембра, у етно селу „Бјеловук“ одржана је 14. манифестација „Јабуке и књиге“.
Један од организатора и идејни творац манифестације „Јабуке и књиге“ Радо Димитријевић, истакао је да је ова традиционална манифестација стекла пуни кредибилитет у културном животу Републике Срспке и шире. Он је навео да су на литерарни конкурс за најбоље пјесме инспирисане јабуком и књигом стигла 34. рада пјесника из Републике Срспке, Србије и Федерације БиХ.
Жири кога су чинили Ранко Прерадовић, Небојша Иваштанин и Радо Димитријевић, одлучио је да прво мјесто додијели пјесницима, Миладину Берићу из Бања Луке за пјесму „Светилиште“ и Јасмини Јанковић за пјесму „Последњи валцер“.
Вршилац дужности начелника Одјељења за друштвене дјелатности општине Градишка Вујадин Миљић, честитао је организаторима манифестације нагласивши да јабуке и књиге имају своју симболику, јер су јабуке најквалитетније воће а књига човјеков најбољи друг.
26sept2016_jabukeknjige_3
26sept2016_jabukeknjige_5
Уприличена је и воћарска изложба на којој се представио 21 излагач, а у културно-умјетничком програму манифестације наступили су глумци Раденка Шева и Предраг Медојевић и ученици Основне школе „Младен Стојановић“ из Горњих Подградаца.
26sept2016_jabukeknjige_4
Прије почетка проглашења најбољих пјесника манифестације „Јабуке и књиге“, одржан је и парастос за погинуле борце Одбрамбено-отаџбинског рата и жртве фашистичког терора из овог краја а вјенце на спомен-обиљежје положили су представници Општине Градишка, општинске Борачке организације и Мјесне заједнице Јабланица.
Манифестација „Јабуке и књиге“ одржана је у оквиру програма „Градишка јесен 2016“.
26sept2016_jabukeknjige_2