ОБИЉЕЖЕНИ ДАНИ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА ОПШТИНЕ ГРАДИШКА

Post Date: 21/09/2016

ОБИЉЕЖЕНИ ДАНИ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА ОПШТИНЕ ГРАДИШКА

21sept2016_nacmanj_noseca
У оквиру имплементације пројекта „Успостављање стратешког партнерства између Општине Градишка и Удружења националних мањина кроз успостављање ресурсног центра намјењеног припадницима мањина“, по први пут, на подручју наше локалне заједнице обиљежени су „Дани националних мањина општине Градишка“.
Обиљежавање „Дана националних мањина” започело је презентацијом наше локалне самоуправе и резултата постигнутих у оквиру пројекта малог гранта имплементираног 2015/16. године. Презентацији, која је одржана у Општини Градишка, поред домаћина „Дана националних мањина” начелника општине Градишка Зорана Латиновића, присуствовали су представници Европске уније, Савјета Европе, Министарства за људска права и избјеглице БиХ, амбасадор Украјине у БиХ, конзул Републике Пољске у БиХ, начелници и представници општина из Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Албаније и Косова, те представници Удружења националних мањина с подручја Градишке.
21sept2016_nacmanj_2
21sept2016_nacmanj_3
Изразивши задовољство што је Градишка препозната као здрава средина по питању односа према националним мањинама, начелник општине Градишка Зоран Латиновић подсјетио је да је Општина кроз пројекат „Одрживо кориштење информационих технологија у сврху промоције националних мањина на подручју општине Градишка“ креирала нову web страницу на језицима националних мањина. Како би били у могућности да боље промовишу рад, удружења ромске, црногорске, украјинске и пољске националне мањине, опремљена су IT опремом помоћу које вијести и информације везане за свој рад постављају на нови сајт Општине.
Поред информатичког оснаживања удружења националних мањина опремљен је и Ресурсни центар са потребном инфраструктуром који је на располагању припадницима градишких удружења националних мањина и свих оних који су заинтересовани са сарадњу са њима.
Улога националних мањина на подручју општине Градишка оснажена је и постављањем топографских табли са натписима на локалном и језику мањина на знаменитостима од културног, историјског и религијског значаја, као и израдом других промотивних материјала“, рекао је Латиновић. Он је истакао да ће Општина  Градишка наставити добру сарадњу са Савјетом Европе   и изразио наду да ће Градишка у склопу Европског пута БиХ и даље бити водећа општина по поштивању права националних мањина, односно свих грађана добре воље који живе на подручју општине.
Представник Пројекта
„Унапређење људских права и заштита националних мањина у Југоисточној Европи” Емир Аџовић, рекао је да  Пројекат обухвата систем грантова који се дају као подршка изабраним општинама и градовима да разраде пројектне идеје ради отклањања препрека које стоје на путу остваривања права мањина  у својим локалним заједницама. У Пројекат је укључено 36 општина и градова из цијеле Југоситочне Европе, а општина Градишка је, заједно са још шест општина, изабрана за примјер добре праксе. Он је истакао да је Градишка примјер, како се један конкретан примјер, који има мањинска заједница, може ријешити са релативно скромним средсвима уз залагање свих људи у заједници.
Представник Делегације Европске уније у БиХ, Ајша Адровић-Бешлагић, истакла је да је у  Пројекат уложено 3,6 милиона евра и додала да је Градишка данас  доказала да је Пројекат  био успјешан и да су остварени одређени резултати у заштити и промоцији националних мањина  како у БиХ тако и у Европи.
У остатку дана, након просјете пројектним локалитетима, у Културном центру Градишка, уприличена је презентација и дегустација традиционалних јела националних мањина;
Удружења Украјинаца „Верховена“, Удружења Пољака „Мак“, Удружења Црногораца „Луча“ и Удружења Рома Градишка.
21sept2016_nacmanj_4
21sept2016_nacmanj_5
21sept2016_nacmanj_6
Културна баштина националних мањина представљена је и пригодним културно-умјетничким програмом уприличеним у Великој сали Културног центра Градишка. Присутни су имали прилику да погледају дјечије игре из Украјине украјинског удружења „Козак“ из Трнопоља, да послушају пјесме из Пољске, Удружења „Мак“ Градишка и пјесме из Украјине Удружења „Козак“ из Трнопоља. У културно-умјетничком програму наступио је гуслар, Милоје Делетић из Удружења Црногораца „Ловћен“ Бања Лука, а изведена је и представа „Црногорац у кревету“.
21sept2016_nacmanj_7