НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ РАЗГОВАРАО СА ГЕНЕРАЛНИМ КОНЗУЛОМ ХРВАТСКЕ У РС ЗЛАТКОМ КРАМАРИЋЕМ

Post Date: 20/09/2016

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ РАЗГОВАРАО СА ГЕНЕРАЛНИМ КОНЗУЛОМ ХРВАТСКЕ У РС ЗЛАТКОМ КРАМАРИЋЕМ

19sept2016_kramaric
Начелник општине Градишка Зоран Латиновић разговарао је данас са генералним конзулом Хрватске у Републици Српској, Златком Крамарићем, након чега су заједно обишли предузеће „Механизми Б“ у Градишци.
Латиновић је истакао да наши простори, који су у транзицији, имају проблем са покиданим привредним везама, те да је жеља свих да се максимално упосле привредни капацитети и увећа трговинска размјена. “Градишка која је на граници са ЕУ и Хрватском нуди бројне могућности за инвестирање. Управо је данашњи разговор имао за циљ да се саглeда могућност наступа градишких фирми на хрватском тржишту и доласка хрватских компанија које би биле заинтересоване да улажу на овим просторима“, рекао је Латиновић, додајући да је фирма „Механизми Б“ примјер да страни улагачи могу да заснују производњу у Градишци и већину производа пласирају на европско тржиште. Он је изразио очекивање да ће ускоро почети изградња моста на ријеци Сави у Градишци, у чијој близини је планирана изградња пословне зоне „Лиман“ која ће бити интересантна за бројне инвеститоре.
Генeрални конзул Хрватске, Златко Крамарић, рекао је да треба обновити све старе привредене везе предузећа из Хрватске и Републике Српске. Он је истакао да ће информисати надлежна министарства у Влади Хрватске и Привредну комору о ономе што је видио и предузећу „Механизми Б“ и могућностима улагања на подручју Градишке. Крамарић је нагласио да „ако је кренуо процес изаградње моста на Свилају, нема разлога да ускоро не крену припремни радови за изградњу моста у Градишци“. „Постоје логистички  проблеми у Градишци приликом преласка роба преко границе и морамо све учинити да привредницима омогућимо да што лакше, брже и јефтиније допреме робу на жељено одредиште“, рекао је Крамарић. Он је додао да је задовољан оним што ради локална управа у Градишци,  предузеће „Механизми Б“ и друга предузећа на подручју Градишке.
Директор
фирмеМеханизми Б“, Мирко Караулац, навео је да ово словеначко предузеће у Градишци  послује 12 година, запошљава око 120 радника, а производе већином за инострано тржиште за брендове као што су “BOSH”, “PHILIPS” и “SIEMENS”. “Ова фирма је успјешан примјер  стране инвестиције и показује да и друге стране компаније могу да инвестирају на подручју Градишке“, нагласио је Караулац. Он је додао да је план да наредне године постигну потребне стандардe који би омогућили да раде и за аутомобилску индустрију и повећају број радника.