САЈАМ ВОЋА И ПОВРЋА „ГРАДИШКА 2016“

Post Date: 17/09/2016

САЈАМ ВОЋА И ПОВРЋА „ГРАДИШКА 2016“

16sept2016_svp_noseca
У оквиру обиљежавања манифестације „Градишка јесен“ 16. септембра на Платоу испред Културног центра Градишка одржан је четврти „Сајам воћа и поврћа“, на коме је своје производе изложило 110 воћара и 45 повртара из четрнаест општина Републике Српске.
На овој привредној манифестацији мед и производе од меда изложила су 42 пчелара из Градишке, Српца, Бањалуке, Приједора и Новске (Хрватска), а на бројним штандовима изложена је и здрава храна и домаћа јела, воћни сокови и ракије.
Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, који је отворио „Сајам
воћа и поврћа“, рекао је да је циљ ове манифестације да се Градишка представи као највећи произвођач воћа у БиХ, са годишњом производњом и до 50.000 тона воћа и приближно толиком производњом поврћа.
16sept2016_svp_2

Градишка има изванредне потенцијале и морамо се потрудити да вриједан рад, искуство и знање наших воћара и повртара потпуно валоризујемо у тржишним условима. Потребно је улагати у изградњу хладњача, обзиром да тренутни капацитети хладњача, око 20.000 тона, на подручју Градишке нису задовољавајући“, рекао је Латиновић.
Он је нагласио да лок
ална заједница  заједно са Министарством пољопривреде Српске и институцијама БиХ мора да обезбиједи и стабилан пласман воћа и поврћа на руско и европско тржиште и да подстицајним мјерама помогне проширење воћарске и повртарске производње. „Општина Градишка је заједно са њемачком организацијом „GIZ“ успјела да брендира поткозарско воће под робним брендом „Сава гарден“ и потребно је преко Удружења воћара и стварањем кооператива пласирати ову робну марку тржним ланцима у БиХ и иностранству. То ће бити вишегодишњи посао али са таквим тржишним профилом Градишка има изванредну перспективу у даљем развоју воћарске и повртарске производње“,  нагласио је Латиновић.
16sept2016_svp_3Предсједник Удружења воћара
РС Драгоја Дојчиновић, истакао је да је четврти „Сајам воћа и поврћа“, по броју излагача и посјетилаца надмашио сва очекивања. Он је навео да и поред огромних штета од априлског мраза дио воћара, који није претрпио штете,  сада има јако добар и квалитетан род.

Ово је била обећавајућа година, једна од најроднијих у последњих двадесетак година, тако да они који су имали срећу да сачувају воће од мраза имају велике приносе“, нагласио је Дојчиновић.
Ш
еф Одсјека за пољопривреду у општини Градишка Милутин Мисимовић, навео је да су градишки воћари од априлског мраза и ниских температура претрпјели штете у износу од 16,5 милиона КМ.
Најбољим излагачима четвртог „Сајма воћа и поврћа“ уручене су награде и признања.
16sept2016_svp_4
16sept2016_svp_5
16sept2016_svp_6
16sept2016_svp_7
16sept2016_svp_8
16sept2016_svp_9
16sept2016_svp_10