ОБИЉЕЖЕН 9. МАЈ – ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Post Date: 10/05/2016

ОБИЉЕЖЕН 9. МАЈ – ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

9maj2016_DPNF_noseca
Полагањем вијенаца и цвијећа на централни споменик жртвама народно-ослободилачког рата, бисте народних хероја, спомен-костурницу и Централно спомен обиљежје погинулим борцима Одбрамбено -отаџбинског рата у Градишци је обиљежен 9. мај – Дан побједе над фашизмом.
Вијенце и цвијеће положиле су делегације Општинског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата, делегација Општине Градишка, Борачке организације Градишка, Делегација Удружења војних пензионера и делегације политичких партија.
Предсједник ОО СУБНОР-а Градишка Танасије Гаковић, рекао је да је слом фашизма и очекивана слобода прије 71 годину на овим просторима дочекана пуним срцем, уз општенародно весеље. Гаковић је навео да је Градишка друга општина у Европи по броју жртава у Другом свјетском рату, те додао да је у антифашистичкој борби учествовало више од 5.000 бораца са подручја Градишке, а њих 1 552 су погинула у оружаној борби за голи живот и слободу потомака. Он је рекао да је под фашистичким терором, на огњиштима и у логорима смрти, од старе Градишке и Јасеновца, до Млаке, Сиска, Јастребарског и других стратишта, страдало више од 14 хиљада становника, односно сваки четврти становник општине Градишка. Гаковић се захвалио локалној управи која је имала разумијевања да подигне 52 споменика на подручју општине са именима погинулих бораца и жртава, који ће у будућности бити свједоци и тумачи историјске прошлости Градишке.
9maj2016_DPNF_2
Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, рекао је да је 9. мај прилика да одамо почаст свим жртавама Другог свјетског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата и пошаљемо поруке мира и суживота народима на овим просторима. Мир се мора цијенити јер је најдрагоцијенија категорија у сваком друштву, а посебно на овим просторима гдје су свјеже слике и сјећања на страхоте које смо проживјели, навео је Латиновић и нагласио да је унапређење мира и у 21 вијеку трајна обавеза. Он је истакао да су сви значајни датуми на подручју општине обиљежени с циљем да се историја не заборави. „На темељима тог горког искуства наше опредјељење је да развијамо сарадњу међу народима и учвршћујемо мир, а општина Градишка једна је од општина која се може похвалити добрим међунационалним односима“, навео је Латиновић. Латиновић је рекао да је у протекле три године уложено доста средстава на рестаурацију свих спомен-обиљежја на подручју општине, на чему ће радити и даље.
9maj2016_DPNF_3
9maj2016_DPNF_4
9maj2016_DPNF_5
9maj2016_DPNF_6
9maj2016_DPNF_7