ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ ГРАДИШКА ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈА

Post Date: 25/04/2016

ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ ГРАДИШКА ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈА

Поводом обиљежавања Дана општине Градишка – 24. априла, у градском парку положени су вијенци на спомен-обиљежја жртвама фашистичког терора и погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.

Вијенце су положиле делагације Општине Градишка, Општинског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата Градишка, Борачке организације општине Градишка, Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила РС, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Удружења ветерана, Удружења цивилних жртава рата Градишка, те представници политичких странака.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, истакао је да је 20. вијек био веома трагичан за становнике општине Градишка. „Први свјетски рат донио је велика страдања. Током Другог свјетског рата настрадала је трећина становника општине Градишка и начињена огромна материјална штета, да би и почетком деведесетих година морали поново бранити и потврдити право на слободан живот, исповиједање вјере и културе на овим просторима“, рекао је Латиновић. Он је нагласио да Републику Српску данас треба градити изградњом правне државе, добре економије и бољег и извјеснијег живота за све грађане. Латиновић је додао да Општина Градишка својом политиком и приступом вођењу послова даје основа да се грађани могу надати бољем животу. Латиновић је оцијенио да је 2015. година, и поред политичке кризе и блокаде локалног парламента, била успјешна за општину Градишка и да редовно измирује обавезе према свим буџетским корисницима.

„У посљедње три и по године враћено је више од 13 милиона марака кредитних обавеза, а до краја мандата ове власти требало би бити враћено између 17 и 18 милиона марака кредита. Све то, уз прошлогодишњи буџетски суфицит од 1.270.000 КМ и завршене и започете инфраструктурне пројекте, представља домаћински однос према трошењу буџетских средстава”, навео је Латиновић.

Потпредсједник СУБНОР-а Градишка Борис Гргић, рекао је да се грађани Градишке, на Дан општине, с осјећајем поноса сјећају страховите борбе против фашистичког окупатора и коначне слободе коју су донијеле партизанске јединице у раним јутарњим часовима 24. априла 1945. године.
Гргић је изразио задовољство што је данашње обиљежавање представљало вишегенерацијски сусрет грађана, а посебно што су обиљежавању присуствовали представници борачких структура који су током Одбрамбено-отаџбинског рата одбранили слободу која је стечена 1945. године.

IMG_9155

IMG_9156

IMG_9173

IMG_9242

IMG_9255

IMG_9291