ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ТРАДИЦИЈЕ И ОБИЧАЈА „ЗДРАВОФЕСТ 2016“

Post Date: 25/04/2016

ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ТРАДИЦИЈЕ И ОБИЧАЈА „ЗДРАВОФЕСТ 2016“

У градском парку на обали ријеке Саве, већ девету годину за редом, одржан је Фестивал традиционалне  гастрономије и културне баштине општине Градишка и окружења „Здравофест 2016“, који је приређен у оквиру обиљежавања Дана општине Градишка – 24. априла.

На „Здравофесту“ су организована гастро-такмичења ловаца и риболоваца, изложба здраве хране и традиционалне кухиње, промоција домаћих ракија, вина, сокова, као и промоција меда и других пчеларских и еко производа.

Све то употпуњено је пригодним културно-умјетничким програмом и изложбом етно-радова и сувенира.

На овогодишњем „Здравофесту“ у конкуренцији 12 екипа, прво мјесто за  најбољи ловачки котлић освојила је екипа Ловачког удружења „Љубија – секција Мијска глава“ из Приједора, награде за ловачки котлић припале су и Ловачким удружењима „Лијевче“ и „Козара“ из Нове Тополе и Горњих Подградаца.

Најбољи рибљи котлић, међу пет такмичарских екипа, припремила је екипа Удружења „Моја Јабланица“ из Рогоља. Друго мјесто у категорији рибарских котлића припало је екипи Шумског газдинства Градишка, а треће екипи „Стари млин“ из Машића.

Милош Латиновић из Ловачког удружења „Љубија“, навео је да је његова екипа до сада учествовала на свих девет гастро такмичења у Градишци и на бројним такмичењима у регији, те најавио да ће у Љубији, 15. маја, организовати десету јубиларну „Котлићијаду“. Он је нагласио да је за добар ловачки котлић, прије свега, потребно квалитетно месо, срнеће и месо дивљег вепра, а од поврћа, црвени и бијели лук, мрква, першун, целер и зачини.

Жељко Миливојевић, члан побједничке екипе у спремању рибљег котлића – Удружења „Моја Јабланица“, рекао је да за све што се ради мора постојати воља, па тако и у спремању рибљег котлића, који мора дуго да се кува. Миливојевић је истакао да је кулинарско искуство стекао од свог оца, а на „Здравофесту“, ове и прошле године,  имао је добру екипу из Удружења, која, како је навео, жели да на ријеци Јабланици организује дружења и гастро такмичења.

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду општине Градишка, Љубимко Чакаљ, изразио је задовољство што је и ове године „Здравофест“ успјешно организован и поред лошег времена, те најавио да ће наредне године, на десетом јубиларном „Здравофесту“, бити још више учесника, излагача и гастро такмичара.

Организатор манифестације „Здравофест, 2016“ је Одјељење за привреду и пољопривреду у Општинској управи општине Градишка, а покровитељ Начелник општине.

IMG_2195

IMG_1970

DCIM100GOPRO

IMG_1986

IMG_2006

IMG_2024

IMG_2030

IMG_2035

IMG_2046

IMG_2052

IMG_2064

IMG_2086

IMG_2112

IMG_2093

IMG_2127