ДИРЕКТОР МИСИЈЕ USAID-А ГАБРИЕЛ АБРАХАМ ПОСЈЕТИО ГРАДИШКУ

Post Date: 04/04/2016

ДИРЕКТОР МИСИЈЕ USAID-А ГАБРИЕЛ АБРАХАМ ПОСЈЕТИО ГРАДИШКУ

Поводом почетка пројекта за додјелу бесповратних средстава у оквиру Пројекта за подршку привредним друштвима у активностима увођења, сертификације и ресертификације стандарда квалитета, приступа тржиштима и обуци радне снаге, који се финансира из средстава USAID Gold пројекта, директор мисије USAID-а Габриел Абрахам посјетио 31. марта Општину Градишка.

Током посјете директор мисије USAID-а Габриел Абрахам разговарао је са начелником општине Градишка Зораном Латиновићем о реализованим, али и актуелним и будућим пројектима који ће се посредством USAID-а проводити на подручју наше општине.

Након састанка код начелника општине директор мисије USAID-а присуствовао је и састанку Привредног савјета општине Градишка на коме је расправљано о Приједлогу мјера Привредне коморе РС на побољшању услова привређивања, подршци привредном сектору кроз реализоване пројекте у 2015. години и плану за 2016. годину, изради каталога привредника општине Градишка и акцији „Купујмо домаће“.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић упознао је чланове Привредног савјета као и представнике Привредне коморе РС о активностима локалне управе на побољшању укупног привредног амбијента општине.

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2016/04/IMG_8406.jpg”]

Латиновић је присутне информисао о присутним, али и потенцијалним инвеститорима у Агроиндустријској зони Нова Топола. Осврнуо се и на успјешну сарадњу са Техничком школом у Градишци и заинтересованим привредницима, који су спремни на сарадњу и примјену практичне наставе у њиховим производним погонима, те на покренуте активности Општине и ове школе везано за опремање CNC кабинета. Он је рекао да је са представницима Агенције за промоцију страних инвестиција FIPA у Сарајеву начелно договорио да Општина Градишка припреми промотивне материјале за brownfield и greenfield локације (стари локалитети и нове зелене повшине) и на тај начин покуша привући што више инвеститора у наш град и окружење, те да је у Сарајеву са организацијом UNDP-а потписан Меморандум о сарадњи који подразумјева трогодишњу подршку мјесним заједницама са овог подручја.

Директор мисије USAID-a Габријел Абрахам је истакао да USAID у Општини Градишка има квалитетног партнера и да су они спремни подржати већину активности Општине Градишка које ће допринијети повољном пословном окружењу.

USAID Gold подржаће и пројекат успостављања Регистра некретнина Општине Градишка, који крајем априла креће у реализацију.

Недано је кроз пројекат ReGERD, који су имплементирале НВО ACED Бања Лука и Општина Градишка, 19 градишких привредника добило финансијску подршку за савјетодавне услуге које су неопходне за њихово функционисање (стандардизација услуга и производа, израда бизнис планова, стратегија продаје и извоза, обука радника и друго).