ОБИЉЕЖЕНИ ЕНЕРГЕТСКИ ДАНИ ОПШТИНЕ ГРАДИШКА 2016.

Post Date: 22/04/2016

ОБИЉЕЖЕНИ ЕНЕРГЕТСКИ ДАНИ ОПШТИНЕ ГРАДИШКА 2016.

Традиционална манифестација „Енергетски дани општине Градишка 2016“ обиљежена је 21. и 22. aприла постављањем Изложбе чистих технологија и модерних енергетских рјешења у Средњој стручној и техничкој школи у Градишци, у којој су тим поводом одигране и одбојкашке утакмице ученика и ученица Гимназије, Средње стручне и техничке школе и Техничке школе који су били циљна група овогодишњих Енергетских дана наше општине.

Енергетски менаџер општине Градишка Санела Бабић, истакла је да су Енергетски дани локални догађај чији је циљ подизање свијести грађана, ученика и јавности о темама као што су енергетска ефикасност, употреба обновљивих извора енергије и повезаност енергије и климатских промјена.

Она је рекла да су градишки средњошколци циљна група овогодишњег обиљежавања Енергетских дана, те да су тим поводом одигране одбојкашке утакмице како би се ученици окупили и како би им била презентована Изложба чистих технологија и модерних енергетских рјешења. Спонзор наведених спортских садржаја била је њемачка организација за техничку сарадњу GIZ која је учесницима такмичења обезбиједила спортске реквизите и пратеће садржаје.

Бабићева је навела да су на изложби представљени производи локалних привредника који у домену свога дјеловања обављају и послове или имају производе из области енергетске ефикасности, као што су соларни колектори, топлотне пумпе, зидни и кровни термоизолациони материјали, те високо енергетски ефикаснa прозорскa столаријa.

Други дан „Енергетских дана општине“ презентовани су и соларни панели са пратећом опремом који су постављени на два расвјетна стуба у граду. Бабићева је појаснила да је у питању прва соларна јавна расвјета овог типа у Републици Српској али и шире, која у овој експерименталној фази служи за потребе мониторинга.

Општина Градишка се потписивањем Споразума градоначелника 2012. године и усвајањем Акционог плана енергетске ефикасности обавезала да до 2020. године повећа енергетску ефикасност употребом обновљивих извора енергије за 20 одсто и смањи емисију гасова стаклене баште, прије свега угљен диоксида за 20 одсто. У складу са наведеним Општина се обавезала и да проводи одређене манифестације на тему енергетске ефикасности.

IMG_8688(1)

IMG_8695(1)

IMG_8670(1)

IMG_8671(1)

IMG_8675(1)

IMG_8676(1)

IMG_8682(1)