ЗА ПОТРЕБЕ ПОВРАТНИЧКЕ И РАСЕЉЕНИЧКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ НА ПОДРУЧЈУ ГРАДИШКЕ ПЛАСИРАНО ПРЕКО 830 ХИЉАДА КМ ДОНАТОРСКИХ СРЕДСТАВА

Post Date: 08/03/2016

ЗА ПОТРЕБЕ ПОВРАТНИЧКЕ И РАСЕЉЕНИЧКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ НА ПОДРУЧЈУ ГРАДИШКЕ ПЛАСИРАНО ПРЕКО 830 ХИЉАДА КМ ДОНАТОРСКИХ СРЕДСТАВА

За егзистенцијалне потребе повратничке и расељеничке популације са подручја наше општине кроз Пројекат „Подршка трајним рјешењима Ревидиране стратегије за проведбу Анекса VII Дејтонског мировног споразума“, финансираног средствима Европске уније и UNHCR–а, у 2014. и 2015. години пласирано је више од 830 хиљада КМ.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, рекао је да је наведеним пројектом у 2014. и 2015. години било обухваћено 78 корисника којима су кроз пројекте станоградње, економске одрживости и социјалне заштите и инклузије додијељена донаторска средства у износу већем од 830 хиљада КМ.

У оквиру имплементације овог донаторског програма, који ће бити настављен и у текућој години, начелник општине данас је обишао два корисника донаторских средстава из Брезик Ламинаца Енвера Квргића и Илију Васића који су кроз пројекат економске одрживости добили донацију за одрживу егзистенцију и развој њихове предузетничке дјелатности. Пројектом економске одрживости у 2014. и 2015. години укупно је био обухваћен 41 корисник из реда повратничке и расељене популације којима су уручене донације у вриједности преко 180 хиљада КМ.

Том приликом, начелник општине је рекао да се кроз досадашњу реализацију пројекта настојала економски оснажити и стамбено збринути повратничка и расељеничка популација, те да се настојало обезбиједити и квалитетнији ниво социјалне заштите за поменуте категорије становништва и у том правцу остварена је добра сарадња са Центром за социјални рад.

Од, до сада, реализованих пројеката, Латиновић је посебно истакао пројекте изградње и реконструкције стамбених јединица за 13 корисника чија је вриједност била 350 хиљада КМ и подизања засада паприке на отвореном којим је било обухваћено 20 корисника за чију је реализацију издвојено 200 хиљада КМ. Уз поменути пројекат економске одрживости, путем кога је пласирано преко 180 хиљада КМ, кроз пројекат социјалне заштите и инклузије за опремање Центра за социјални рад и успоставу Дневног центра за дјецу и младе са сметњама у развоју добијена је донација од око 55 хиљада КМ а реализовани су и други мањи пројекти.

Латиновић је казао да је изузетно задовољан динамиком реализације пројекта који је, како каже, био потпуно транспарентан и праћен задовољством свих његових учесника. Први човјек општине искористио је прилику да се захвали донаторима Европској унији и UNHCR-u, као и бројним организацијама које су имплементирале пројекат, а то су UNICEF, UNDP, HILSWERK, БХЛС и други. Он је додао да су управо наведени донатори и имплементатори пројекта заједно са представницима Општинске управе дали један пуни допринос да се људима који су жртве ратних дешавања пружи помоћ, најавивши и даље активности на реализацији пројекта и током ове 2016. године.

Латиновић је информисао да је планирана и изградња двије стамбене зграде са укупно 64 стана, инвестиционе вриједности око 3,5 милиона КМ, како би се обезбиједило распуштање колективног центра у Ровинама, те стамбено збрињавање социјално угрожених породица, повратника и расељених лица који немају трајно ријешено стамбено питање.
Енвер Квргић, корисник донације из реда повратника, захваливши се донаторима и начелнику општине, истакао је да ће добијени мотокултуватор много значити за његов опстанак и да ће исти користити за властите потребе, али и да вршењем услуге фрезања попуни кућни буџет.

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2016/03/IMG_8147.jpg”]

Илија Васић, корисник донације из реда расељених лица, рекао је да ће добијени дизелски циркулар за дрво користити за властите потребе, али и за вршење услуге резања, те да добијена донација има велики значај за његову породицу јер ће му она бити главни извор прихода. Он је такође изразио велику захвалност према донаторима и Општини Градишка који су и омогућили реализацију овoг пројекта.
Представник Удружења „Одржив повратак“ Сакиба Шахиновић, истакла је да је улога удружења у реaлизацији ових пројеката била да одреди врсте потреба повратника и расељених лица, на основу којих су формиране листе корисника. Она је навела да je овај пројекат од великог значаја, како за саме кориснике, тако и за Удружење и локалну заједницу.