СЕЛО И ШКОЛЕ

Post Date: 03/03/2016

СЕЛО И ШКОЛЕ

Одвијање наставног процеса у Основним школама на подручју општине Градишка у посљедњих двадесет година обиљежено је константним смањењем броја ученика што је за посљедицу имало гашење 13 подручних одјељења.

Вујадин Миљић в.д. начелника Одјељења за друштвене дјелатности општине Градишка, истакао је да се прије двадесет година наставни процес основног образовања на подручју општине одвијао у седам централних школа и 32 подручна одјељења, док се данас исти одвија у седам централних школа и 19 подручних одјељења. Као основне разлоге за гашење 13 подручних одјељења Централних школа у Горњим Подградцима, Новој Тополи, Турјаку и Дубравама, Миљић је навео драстично смањење броја ученика као посљедице негативне стопе наталитета и миграције становника из руралних подручја у град.

Миљић је рекао да локална власт стварањем претпоставки за привредни развој и запошљавање младих људи настоји да утиче на побољшање стопе наталитета, додавши да су буџетом Општине предвиђена и средства за помоћ вантјелесној оплодњи, те средства за сваку новорођену бебу која се од мјесеца јануара 2014. године редовно додјељују у виду поклон честитке.

Паралелно са овим активностима локална власт настоји да реализацијом бројних инфраструктурних и комуналних пројеката, те подржавањем културних и спортских активности, утиче на побољшање квалитета живота на селу како би утицала на останак становника на овим подручјима. Општина Градишка, такође, суфинансира и трошкове превоза средњошколаца из руралних средина.

В.д. начелника Одјељења за друштвене дјелатности изразио је наду да ће Општинске мјере наталитетне политике изњедрити позитивне резултате и да ће у догледно вријеме угашена подручна одјељења поново бити стављена у функцију. Он је додао да је већина објеката, који више не служе за одвијање наставног процеса, дата на употребу њиховима мјештанима, а дио је дат на располагање и представницима невладиног сектора по претходно објављеном Јавном позиву.