ПОЧЕТАК АКТИВНОСТИ НА ЗАВРШНОЈ ФАЗИ ИЗГРАДЊЕ ЦЕНТРАЛНОГ СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈА

Post Date: 01/03/2016

ПОЧЕТАК АКТИВНОСТИ НА ЗАВРШНОЈ ФАЗИ ИЗГРАДЊЕ ЦЕНТРАЛНОГ СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈА

Након откривања и освештења Централног спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја градишке општине 1991-1995. година, уприличеног на Дан Републике прошле године, Општина Градишка започела је активности на завршној фази која ће обухватити испис имена погинулих бораца.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Општине Градишка Вујадин Миљић, истакао је да би Комисија, у чијем ће саставу бити представнци борачке популације и Општине Градишка, требала да до краја маја мјесеца ове године комплетира листу погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја градишке општине. Миљић је рекао да ће Комисијски утврђена листа бити прослијеђена и мјесним борачким организацијама како би се извршила њена додатна верификација или евентуална корекција с обзиром да је ријеч о крајње озбиљном и осјетљивом питању. Он је казао да ће паралелно са поменутим радњама тећи и припреме архитектонског рјешења за испис имена од стране аутора изведбеног рјешења, те да ће се окончањем наведених активности приступити процедури избора најповољнијег извођача радова.

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2016/03/IMG_5389.jpg”]

Миљић је подсјетио да је испис имена погинулих градишких бораца Одбрамбено-отаџбинског рата био предвиђен првобитним Идејним рјешењем, али да су након проведене Јавне расправе, стручна Комисија и аутори Идејног рјешења донијели одлуку да се испису имена због пројектом предвиђеног неадекватног распореда плоча, приступи накнадно кроз завршну фазу пројекта како би се дошло до квалитетнијег рјешења.

У протеклој години локална заједница обновила је 15 спомен-обиљежја, а за ову годину предвиђене су обнове спомен-обиљежја у мјесним заједницама Ламинци, Елезагићи, Доњи Карајзовци и Трошељи.