ОДРЖАН САСТАНАК СА РУКОВОДСТВОМ РЕПУБЛИЧКЕ УПРАВЕ ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ РС

Post Date: 11/03/2016

ОДРЖАН САСТАНАК СА РУКОВОДСТВОМ РЕПУБЛИЧКЕ УПРАВЕ ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ РС

Стање у приобалном подручју ријеке Саве у Градишци стабилно је и у наредним данима, према подацима Хидрометеоролошког завода РС, очекује се лагана киша која неби требала изазвати значајније повећање водостаја ријека и већу опасност од поплава, рекао је данас директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Весељко Елез након састанка са представницима Општине Градишка.

Елез је казао да је данашњи састанак у Општини Градишка имао за циљ разматрање тренутног стања у приобалном подручју ријеке Саве у Градишци, као и сагледавање шта је то све у протеклом периоду урађено, односно шта евентуално још треба да се уради по питању заштите од поплава. Он је истакао да у наредном периоду не очекује значајније опасности од поплава и да тренутно нема разлога за панику.

Замјеник начелника општине Градишка Никола Солдатић, истакао је да, за сада, без обзира на висок водостај ријеке Саве који јутрос износи 777 центиметара, а јуче је забиљежена његова стагнација, нема потребе за паником и да је тренутно стање под котролом. Он је подсјетио да су у претходном периоду на Савском насипу на подручју општине Градишка санирана три већа клизишта, те да су се у међувремену појавила и два мања клизишта која по процјенама неби требала значајно утицати на стабилност насипа. Замјеник начелника је рекао да је Цивилна заштита општине Градишка већ неколико дана у приправности, али да се не очекује да ће водостај Саве и мањих ријечица на подручју општине изазвати веће проблеме.

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2016/03/IMG_8188.jpg”]

Солдатић је истакао да је ток информација између градишке локалне управе, Републичке управе цивилне заштите РС и Хидрометеоролошког завода РС на завидном нивоу и огледа се у њиховој свакодневној међусобној комуникацији.

Када су у питању бујични потоци на подручју општине Солдатић је рекао да су њихови нивои повећани, али да није долазило до излијевања из корита.

Ријека Сава излила се у небрањеним подручјима реона села Гашница, Врбашка и Бистрица, док је на небрањеном подручју Орубице заплављено 12 домаћинстава којима припадници Цивилне заштите свакодневно достављају храну и воду за пиће.

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2016/03/IMG_8160.jpg”]

Данашњем састанку са руководством Републичке управе цивилне заштите РС присутвовали су начелник Одсјека цивилне заштите Општине Градишка Бошко Пуцар, старјешина Професионалне ватрогасне јединице Горан Стојаковић и начелник општинског Одјељења за урбанизам, грађење, комуналне и стамбене послове Слободан Видовић.

Након састанка представници Републичке управе цивилне заштите РС и Општине Градишка обишли су савски насип на Лиману.