ОДБОР ЗА ПОМОЋ СРБИМА КОСМЕТА ДОДИЈЕЛИО ЗАХВАЛНИЦЕ НАЧЕЛНИКУ ОПШТИНЕ И ГРАДИШКИМ ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

Post Date: 17/03/2016

ОДБОР ЗА ПОМОЋ СРБИМА КОСМЕТА ДОДИЈЕЛИО ЗАХВАЛНИЦЕ НАЧЕЛНИКУ ОПШТИНЕ И ГРАДИШКИМ ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

Предсједник Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије Милорад Арлов, уручио је данас Захвалнице за подршку и помоћ Србима са Косова начелнику општине Градишка, Зорану Латиновићу и директорима Основних школа „Петар Кочић”, „Васа Чубриловић’’ и „Данило Борковић’’ које су претходних година биле домаћини боравка дјеце са Космета у Градишци.

Арлов се захвалио начелнику, директорима, наставницима и свим породицама које су угостиле дјецу са Космета, те изразио наду да ће добру сарадњу имати и убудуће. Српској дјеци и Србима на Косову и Метохији помоћ Републике Српске је неопходна за подршку у њиховој борби за опстанак. Он је навео да већ пет година Одбор организује долазак дјеце са Косова и Метохије у Републику Српску, те нагласио да осим тога организују и хуманитарне акције за помоћ породицама и дјеци на Космету. Арлов је истакао да17. март Срби на Косову и Метохији доживљавају као један од најтежих датума у српској историји јер је тог дана 2004. године био погром српског народа.

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2016/03/IMG_8203.jpg”]

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, рекао је да ће дјеци са Космета у Градишци ове године домаћин бити Основна школа „Младен Стојановић’’ у Горњим Подградцима. За реализацију овог пројекта Општина Градишка ће и ове године обезбиједити превоз ученика и боравак њихових наставника и старатеља у Градишци, те скромне поклоне, навео је Латиновић. Латиновић је истакао да Срби на овим просторима знају шта су ратне страхоте и вриједност слободе и исказују солидарност Србима на Космету.

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2016/03/IMG_8214.jpg”]

Директор Основне школе „Петар Кочић’’ у Новој Тополи Радивој Поповић, рекао је да су они прошле године били домаћин дјеци са Косова и Метохије. Око 50 малишана је прошле године од 22. до 28. августа било распоређено у породицама у Лијевче пољу, рекао је Поповић и истакао да је то било пријатно дружење и да су склопљена бројна пријатељства. „У разговору са дјецом чуо сам много потресних прича о њиховом начину живота и несхватљиво је да у 21. вијеку Срби на Косову и Метохији живе у енклавама. Поред свих прогона и патњи успјели су да очувају национални идентитет, што је вриједно дивљења”, нагласио је Поповић.

Захвалницу за несебичну помоћ опстанку Срба и српске дјеце на Косову и Метохији добиo је и Радио Градишка.

Више од 400 најбољих ученика са подручја Косова и Метохије од 20. до 27. августа ове године боравиће у Републици Српској.