СУБВЕНЦИОНИСАЊЕ ВЈЕШТАЧКОГ ОСЈЕМЕЊАВАЊА КРАВА И ЈУНИЦА

Post Date: 26/02/2016

СУБВЕНЦИОНИСАЊЕ ВЈЕШТАЧКОГ ОСЈЕМЕЊАВАЊА КРАВА И ЈУНИЦА

Данас је у просторијама Општине Градишка одржан састанак представника општинског Одјељења за привреду и пољопривреду са представницима Ветеринарско-сточарског центра Бања Лука, градишких ветеринарских станица и Удружења фармера „Мљекар“ на коме се разговарало о новом општинском програму подршке говедарству кроз субвенционисање вјештачког осјемењавања крава и јуница.

Начелник Одјељења за привреду Љубимко Чакаљ, истакао је да је субвенционисање вјештачког осјемењавања крава и јуница пилот пројекат који има за циљ генетско побољшање стоке што ће у дугорочној перспективи утицати на повећање прираста меса или производње млијека, односно унапређење сточарске производње на подручју наше општине. Он је рекао да је сточарску производњу, која на овом подручју има дугу традицију, потребно уредити, те да су многа развојна кретања у овој области диригована од стране тржишта. Према његовим ријечима, стање у сточарском сектору посљедица је нерада „Левите“ у посљедњих 20 година као финалног прерађивача месних производа и мљекарске индустрије у којој су промјењене власничке структуре. Он је рекао да су управо месна и млијечна индустрија двије секције које диригују количину и врсту пасмина које ће се на нашим фармама држати, а неизоставан је и финансијски моменат колико су фармери спремни да уложе у уређење постојеће пасмине. Због наведеног, Општинска управа се, поред субвенционисања набавке расплодних јуница у износу од 10.000 КМ, опредјелила и за овај нови вид подршке фармерској производњи, за који ће издвојити 15.000 КМ, и чији би крајњи резултат требао бити повећање њихове тржишне конкурентности. Чакаљ је информисао да ће реализација поменутог програма обухватити едукацију произвођача, стручно ангажовање ветеринара, сарадњу са удружењем фармера и Ветеринарско- сточарским центром из Бања Луке.

Директор Ветеринарско-сточарског центра Бања Лука Родољуб Тркуља, истакао је да градишка општинска власт жели дати допринос на унапређењу сточарске производње на своме подручју, те да је то један одличан примјер који може да послужи и другима на који начин, у којим облицима сарадње и са којим институцијама се то може постићи. Он је истакао да је предвиђено да овај Центар као једини овлаштени и лиценцирани произвођач и дистрибутер сјемена у БиХ градишким фармерима понуди најбоље сјеме с којим располаже како би фармери добили боље потомство од постојећих животиња које имају.

Остоја Шмитран испред Удружења фармера „Мљекар“, захвалио се руководству Општине које је, како каже, имало слуха за проблематику са којом се сусрећу, нагласивши да субвенционисање сјемена за осјемењавање стоке и субвенционисање набавке расплодних јуница фармерима представља велику помоћ.