ОДРЖАН САСТАНАК МИНИСТРА ЗА ИЗБЈЕГЛИЦЕ И РАСЕЉЕНА ЛИЦА РС С УЧЕСНИЦИМА РЕГИОНАЛНОГ СТАМБЕНОГ ПРОГРАМА

Post Date: 03/02/2016

ОДРЖАН САСТАНАК МИНИСТРА ЗА ИЗБЈЕГЛИЦЕ И РАСЕЉЕНА ЛИЦА РС С УЧЕСНИЦИМА РЕГИОНАЛНОГ СТАМБЕНОГ ПРОГРАМА

Начелник општине Градишка, Зоран Латиновић присуствовао је јуче састанку у Влади РС који је министар за избјеглице и расељена лица РС, Давор Чордаш одржао са представницима девет градова/општина у РС које учествују у реализацији Регионалног програма односно потпројекта „БХ3“, у оквиру којег ће у РС  бити изграђена 252 стана за избјегла и расељена лица.

На састанку су разматране активности на реализацији потпројекта „БХ3“ и као први корак усаглашено је формирање комисија које ће у првостепеном поступку вршити одабир корисника.

У оквиру овог програма у Градишци ће бити изграђена 32 стана за избјегла и расељена лица. Начелник општине Градишка, Зоран Латиновић, потврдио је да се пројекат социјалног становања први пут примјењује у БиХ и додао да је општина Градишка међу девет општина у РС које ће остварити грантовска средства што ће допринијети побољшању  материјалног положаја породица из реда  расељених и избјеглих, које ни након 20 година нису ријешиле стамбено питање. Латиновић је истакао да ће Општина обезбиједити грађевинско земљиште и пратећу инфраструктуру и додао да би радови на изградњи стамбене зграде требало да почну током године. Станове ће добити најугроженије породице, а Општина ће  донијети  одлуку  о начину збрињавања ових лица јер је ријеч о становима који остају у власништву Општине, рекао је Латиновић. Латиновић је истакао да ће реализацијом овог пројекта коначно бити распуштен колективни центар у Ровинама који тренутно користе четири породице. Латиновић је подсјетио да је  општина Градишка у сарадњи са UNHCR-ом успјешно реализовала пројекат доградње шест стамбених јединица за повратнике и расељена лица и додао да ће стамбена проблематика ових лица и даље бити у фокусу рада Општинске управе.

Састанку у Бањалуци присуствовали су представници Бањалуке, Приједора, Бијељине, Градишке, Билеће, Брода, Дервенте, Фоче и Власенице.