ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА И БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Post Date: 15/02/2016

ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА И БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Борачка организација општине Градишка обиљежила у недјељу 14. фебруара Дан Борачке организације Републике Српске и Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.

Тим поводом у храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци служена је света литургија и парастос за погинуле борце Одбрамбено-отаџбинског рата с подручја градишке општине, а након тога представници општинске Борачке организације и Општине Градишка положили су вијенце и упалили свијеће на Централном спомен-обиљежју у Градишци.

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2016/02/15-02-2016-1.jpg”]

Предсједник Борачке организације општине Градишка, Зоран Лазић, рекао је да су вијенци положени и на спомен обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у 37 мјесних заједница на подручју општине Градишка и положено цвијеће и прислужене свијеће на гробовима погинулих бораца из мјесних заједница у којима није изграђено спомен-обиљежје. Лазић је истакао да се обиљежавањем Дана БОРС-а и Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата његује слободарска традиција српског народа и одаје пошта и захвалност свим борцима који су уградили животе у темеље Републике Српске. Он је навео да ће код Централног спомен-обиљежја у Градишци, које је откривено почетком прошле године, ове године бити исписана имена 571 погинулог борца са подручја градишке општине, за шта ће из Буџета општине Градишка бити издвојено 30 000 КМ.

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2016/02/15-02-2016-2.jpg”]

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту општине Градишка, Вујадин Миљић, рекао је да ће до почетка марта бити одржан састанак одбора који има задатак да направи списак свих погинулих бораца са подручја градишке општине. Миљић је истакао да Општина Градишка настоји да низак ниво издвајања из Буџета Републике Српске за борачке категорије надомјести издвајањима из Буџета Општине, за шта је Програмом борачко-инвалидске заштите за 2016. годуну предвиђено 280 000 КМ. Он је навео да су у протекле двије године обновљена спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у 15 мјесних заједница на подручју општине те да ће ове године бити обновљено још пет спомен-обиљежја.

Аутор: Радио Градишка