НА ПОДРУЧЈУ ГРАДИШКЕ 20 ФАРМИ МЛИЈЕКА ИМА РЈЕШЕЊА ЗА ИЗВОЗ У ЕУ

Post Date: 19/02/2016

НА ПОДРУЧЈУ ГРАДИШКЕ 20 ФАРМИ МЛИЈЕКА ИМА РЈЕШЕЊА ЗА ИЗВОЗ У ЕУ

Од укупно 55 фарми млијека са подручја Републике Српске које су испуниле услове за производњу сировог млијека намјењеног извозу на тржиште Европске уније 20 фарми је са подручја општине Градишка што представља велику развојну шансу и прилику за пољопривредни, односно мљекарски сектор наше општине.

Шеф Одсјека за привреду општине Градишка Момчило Гојковић, истакао је да мљекарство представља најорганизованији дио пољопривредне производње општине Градишка, јер произвођачи млијека, за разлику од већине других фармера, нису суочени са проблемом пласмана своје производње зато што исту пласирају у „Млијекопродукт“ Козарска Дубица. Гојковић је изразио задовољство чињеницом да је 20 фармера са подручја наше општине испунило европске стандарде, нагласивши да је циљ локалне заједнице да и остали фармери испуне ове критерије.

Ветеринарски инспектор Општине Градишка Душан Стојчић, истакао је да би, поред 20 фарми млијека које Рјешењем Министарства пољоприреде, шумарства и водопривреде РС испуњавају услове за производњу млијека намјењеног за извоз у земље ЕУ, још 30 фарми у скоријој будућности  могло задовољити прописане услове.

Стојчић је подсјетио да је највећи индивидуални произвођач млијека на подручју Градишке, фарма Самира Цимиротића из Дубрава са дневном производњом од 2.700 литара млијека. С ове фарме прошле године, мљекари у Дубици, испоручено је око 700. 000 литара млијека. Осим ове фарме на подручју градишке општине тренутно још двије фарме имају дневну производњу већу од 1.000 литара, то су фарма Радомира Тошића из Елезагића и фарма Зинете Хотић из Жеравице. Стојчић је рекао да пет фарми има производњу од 500 до 1. 000 литара, а остале фарме дневно произведу од 300 до 500 литара млијека.

Мљекара „Млијекопродукт“ из Козарске Дубице снабдијева се млијеком од око 400 градишких пољопривредних произвођача који су у 2015. години овој мљекари испоручили 9 милиона и 300 хиљада литара сировог млијека.

Подсјећамо да је 9. септембра 2015. године, након провођења низа активности Савјета министара БиХ, односно Министарства вањске трговине и економских односа БиХ и Канцеларије за ветеринарство БиХ као кључног тијела које је гарантовало квалитет млијека које се извози у ЕУ, Босни и Херцеговини одобрен извоз термички обрађеног млијека и млијечних производа у земље ЕУ.
Инспектори за храну и ветеринарство Европске уније требало би да у периоду од 15 до 24. марта изврше контролу испуњености услова за пласман млијека на тржиште ЕУ.