ИЗГРАДЊА ИРИГАЦИОНОГ СИСТЕМА У ПОТКОЗАРЈУ КОШТАЛА БИ ОКО 6 МИЛИОНА КМ – ПОТВРДИО РЕСОРНИ МИНИСТАР

Post Date: 22/02/2016

ИЗГРАДЊА ИРИГАЦИОНОГ СИСТЕМА У ПОТКОЗАРЈУ КОШТАЛА БИ ОКО 6 МИЛИОНА КМ – ПОТВРДИО РЕСОРНИ МИНИСТАР

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, разговарао  је 20. фебруара у Јабланици са представницима Општине Градишка, Јавне установе „Воде Српске“ и Удружења воћара Републике Српске о могућности изградње система за наводњавање који би покривао површину од 2000 хектара засада воћа у Поткозарју.

Мирјанић је навео да је Влада Српске дефинисала Програм изградње иригационих система у Српској, који се реализује посредством пројекта Свјетске банке, те да су до сада реализовани пројекти изградње водозахвата за наводњавање 620 хектара пољопривредног земљишта на подручју Бијељине и 200 хектара на подручју Пелагићева. „У току је реализација пројеката изградње иригационих ситема у Братунцу и Љубињу који ће бити завршени у току ове године, а биће покренута и реализација пројеката изградње водозахвата за наводњавање на још неколико подручја у Српској од којих су најзначајнији  изградња водозахвата и система за наводњавање на подручју Требиња и Поткозарја“, навео је Мирјанић. Он је рекао да је учесницима састанка, који је одржан у просторијама предузећа „Агроимпекс“ у Јабланици, представљено идејно рјешење за пројекат изградње водозахвата на подручју општине Градишка, који ће акумулирати воду из планинских ријечица, а из којих ће вода каналима бити доведена до пољопривредних парцела и воћњака.

Мирјанић је изразио наду да ће за неколико недјеља реализација овог пројекта, који ће оквирно коштати око 6 милиона марака, бити договорена са Свјетском банком. Он је додао да се у скорије вријеме очекује завршетак комплетног идејног рјешења, те да ће се, уколико Свјетска банка прихвати овај пројекат, приступити изради главног пројекта изградње иригационог система за подручје Поткозарја.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић, рекао је да је овај пројекат веома значајан за воћаре у Поткозарју, те да су воћари сагласни да и финансијски подрже реализацију пројекта изградње водозахвата и система за наводњавање, учешћем од око милион марака колико би било планирано и учешће Општине Градишка. Он је истакао да би најбоље било да након изградње система за наводњавање њиме управља Агенција за воде Републике Српске а да пољопривредници плаћају накнаду за кориштење воде.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, рекао је да ће Општина пружити сву логистичку и потребну финансијску подршку у изради и реализацији овог пројекта, имајући у виду да су наводњавање и изградња противградних мрежа основни услови за одрживу и конкурентну производњу воћа те да је општина Градишка, у овом тренутку, највећи произвођач воћа у Републици Српској и БиХ.

Аутор: Радио Градишка