ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРИЈЕМ ЗА СВЕШТЕНИКЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Post Date: 04/01/2016

ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРИЈЕМ ЗА СВЕШТЕНИКЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Поводом наступајућих божићних празника начелник општине Градишка Зоран Латиновић уприличио је данас традиционални пријем за свештенике Српске православне цркве на челу са архијерејским намјесником градишким Мирком Милисавићем.

Начелник општине Градишка, овом приликом, изразио је наду да ће добра сарадња са свештенством градишке Српске православне цркве бити настављена и у 2016. години, рекавши да је цијела протекла година била обиљежена једним значајним духовним животом. Латиновић је истакао да се српски народ на овим просторима, посебно у времену економске кризе, треба окренути духовности и традиционалним вриједностима, нагласивши да је Српска православна црква увијек била саборни елемент друштва, окупљала вјернике и била кључни ослонац народу у кризним и тешким временима. Латиновић је навео да је у току прошле године на подручју општине Градишка рађено доста на реконструкцији православних цркава, у чему је помогла и Општина Градишка и додао да ће локална власт, и поред политичке кризе која је условила неусвајање Буџета општине, наћи начина да и у текућој години подржи пројекте реконстукције и изградње вјерских објеката не само у оквиру Српске православне цркве него и других вјерских заједница. У том контексту, он је изразио задовољство чињеницом да у Градишци постоји добра међуконфесионална сарадња вјерских заједница, нагласивши да ће се иста наставити и у 2016. години. Први чојвек општине рекао је да охрабрује чињеница да Српска православна црква показује жељу и опредјељење да помогне социјално угроженим категоријама. Он је додао да ће Српска православна црква због лошег наталитета у оквиру своје позиције и функције покушати извршити популаризацију вишечланих породица као веома битног сегмента нашег друштва, те да је неопходно доношење нових закона који ће стимулисати повећање наталитета.
Архијерејски намјесник градишки Мирко Милисавић, истакао је да Српска православна црква има изузетно добру сарадњу са локалном влашћу и да Општина Градишка материјално помаже Српску православну цркву.

Он је нагласио да је приоритет у овој години да се почне са реконструкцијом храма Покрова Пресевете Богородице у Градишци, јер је он на локацији уз гранични прелаз „огледало духовне љепоте Републике Српске и БиХ“. Милисавић је додао да су у току и преговори о откупу земљишта с власницима око тридесет дунума земљишта на локалитету Кијеваца код Градишке, гдје је археолошким истраживањима пронађен темељ средњовјековног манастира Карановац. Он је изразио наду да ће договор бити постигнут с циљем васкрсења манастира Карановац, и додао да је и жеља владике Бањалучког Јефрема да на подручју општине Градишка буде изграђен манастир.