ПОВОДОМ 9. ЈАНУАРА – ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА СПОМЕНИК ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА У ГРАДИШЦИ

Post Date: 11/01/2016

ПОВОДОМ 9. ЈАНУАРА – ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА СПОМЕНИК ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА У ГРАДИШЦИ

Поводом Дана Републике и годишњице откривања и освештења Централног спомен-обиљежја у Градишци је 9. јануара служен парастос и положени вијенци на споменик погинулим борцима одбрамбено- отаџбинског рата.

Предсједник Борачке организације општине Градишка, Зоран Лазић, рекао је да је огромна цијена коју су борци дали за слободу и Републику Српску. Лазић је истакао да су поменутог дана одали почаст, захвалност  и поштовање погинулим борцима и њиховим породицама. Он је рекао да у наредном периоду очекује да централни споменик у Градишци буде завршен и да на спомен плочи буду исписана имена свих погинулих бораца, те да буде израђен меморијални зборник и да у догледно вријеме буде изграђена спомен соба.
Ратни војни инвалид, Милан Мекињић из Србобрана, који је у рату изгубио оца, честитао је свим борцима Дан Републике. “Републику нико не може укинути осим нас самих, ако не будемо поштовали празнике”, навео је Мекињић.

Начелник општине Градишка, Зоран Латиновић, рекао је да су из Градишке послали поруку да је Република Српска трајна категорија, настала жељом и вољом српског народа на овим просторима, да је изборена херојском борбом бораца под руководством генерала Ратка Младића и политичким руководством СДС-а и Радована Караџића, те свих бораца који су  уградили животе у темеље РС. За општину Градишка, за слободу и мир свих грађана на овом простору живот је дао 571 борац, навео је Латиновић. Латиновић је истакао да остаје и даље обавеза да се свим борачким категоријама, дјеци погинулих бораца и борцима омогући бољи, квалитетнији живот и запошљавање, повећања животног стандарда, изградња правне државе и свега што треба да устабили Републику Српску.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини РС, Милан Шврака, рекао је да су сви сложни да се Дан Републике слави уз дигнитет који треба да има. Република Српска је створена на данашњи дан 1992. године, навео је Шврака и додао да је одлука Уставног суда БиХ политичка и да неће спријечити Србе, грађане РС да славе данашњи дан. “Бројним манифестацијама показаћемо колико нам је стало до РС, да се брани и на овај начин, те да се свим борцима који су положили живот на олтар отаџбине ода почаст и каже да нису узалуд изгинули јер Република Српска има своју дуговјечну будућност”, истакао је Шврака.

На Централно спомен-обиљежје у Градишци вијенце су положили представници Борачке организације општине Градишка, Организације породица погинулих и несталих бораца, представници Општине и политичких партија.

Аутор: Радио Градишка