КОНЗУЛ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ ЗЛАТКО КРАМАРИЋ ПОСЈЕТИО ОПШТИНУ ГРАДИШКА

Post Date: 22/01/2016

КОНЗУЛ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ ЗЛАТКО КРАМАРИЋ ПОСЈЕТИО ОПШТИНУ ГРАДИШКА

Новоименовани конзул Републике Хрватске у Бањој Луци Златко Крамарић боравио је данас у службеној посјети општини Градишка, гдје је разговарао са начелником општине Зораном Латиновићем.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, пожеливши успјешан рад конзулу Крамарићу, истакао је да је досадашња сарадња са Конзулатом Републике Хрватске у Бањој Луци била успјешна, изразивши наду да ће се иста, у наредном периоду, заједничким напорима још више побољшати.

Латиновић је рекао да је конзула Крамарића упознао са основним карактеристикама општине Градишка као пограничне општине, те да је Општина Градишка у протеклим годинама имала добру сарадњу са градовима и општинама у Републици Хрватској као што су Загреб, Вараждин, Славонски брод, Нова Градишка и др. Латиновић је истакао да је данашњи састанак био прилика да конзулом Крамарићем, који је био градоначелник Осјека, сагледа могућности остваривања сарадње и са Осјечко-барањском жупанијом с обзиром на комплементарност привреде и пољопривреде ове хрватске регије и Градишке.

У складу са наведеним, каже Латиновић, одлучено је да се интензивирају контакти и сарадња и у другим областима као што су спорт и култура које могу повезати општину Градишка и градове и општине у Републици Хрватској.

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2016/01/22-01-2016-1.jpg”]

Први човјек општине рекао је да је са конзулом Крамарићем разговарао и о градњи новог моста на ријеци Сави чијој ће се изградњи, у складу са договором Владе Хрватске и Савјета министара БиХ, приступити током ове године, као и да ће се на том локалитету покушати креирати нова пословна зона, гдје пословни интерес могу имати и компаније из Хрватске.

Конзул Републике Хрватске у Бањој Луци Златко Крамарић, истакао је да иако већ постоји сарадња Градишке и општина и градова у Хрватској, сарадња увијек може бити боља те да на том плану треба константно радити.

По питању изградње моста на ријеци Сави конзул Крамарић је истакао да је то један је од приоритета одлазеће и нове Владе Хрватске, те да се такође и предсједница Хрватске залаже да се овај пројекат што прије реализује.

Крамарић је истакао да статус мањинских националних заједница са једне и друге стране границе треба унапређивати, додајући да би „општине у Републици Српској  без грађана хрватске и других националних заједица биле много сиромашније, што важи и за хрватске градове јер су српска, али и друге несрпске компоненте, оставиле неизбрисив траг у историји Хрватске“.