ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА „ПОЈТЕ И УТРОЈТЕ“

Post Date: 27/01/2016

ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА „ПОЈТЕ И УТРОЈТЕ“

Поводом обиљежавања празника посвећеног првом српском архиепископу, просветитељу и светитељу Светом Сави, синоћ је у градишком Културном центру одржана Свечана академија под називом „Појте и утројте“.

У богатом културно-умјетничком програму учествовали су ученици основних и средњих школа са подручја градишке општине који су говорили бесједе и читали рецитале о Светом Сави. Већ традиционално, на Светосавској академији наступио је и Градски дјевојачки хор „Лира“, чланови Културно-умјетничког друштва „Коловит“, умјетници Теодора Чикић и Мирослав Вуковић и глумци „Град позоришта“ Градишка.
Музичким звуцима на академији су се представили ученици ОМШ „Бранко Смиљанић“, а свој допринос академији дали су и полазници предшколске установе „Лепа Радић“.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, истакао је да је Свети Сава оставио неизбрисив траг у српској историји те да би без његовог имена и дјела српски народ у кризним временима тешко сачувао своју духовност и државност. Латиновић је додао да се Градишка придружила бројним општинама које организују Светосавску академију и тиме доприносе очувању лика и дјела првог српског архиепископа, али и шаље поруку актуелној политици да све оно за шта се залагао Свети Сава треба да буде мисао водиља политичарима у Републици Српској.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Градишке, Мирко Милисавић, ракао је да све што је вриједно у историји српског народа носи печат Светога Саве, како у просвјети тако и у српској државности и Српској православној цркви. Милисавић је истакао да  „независност Српске православне цркве и јединство српске државе носе печат духовности двоглавог орла као синтезе духовне и свјетовне власти“ и да је тако једино било могуће „очувати српску државност на вјетрометини између истока и запада“. „Немањићи су када је то требало бити, били исток западу, а запад истоку, а након потпадања под петовјековно ропство култ Светог Саве и његове вриједности водили су српски народ кроз тај тунел мрака и извели га ка циљу свјетлости, сачувавши духовност, вјеру и све остале вриједности“, нагласио је Милисавић.

Аутор Светосавске академије Радана Вила Станишљевић,  нагласила је да академија под називом „Појте и утројте“ широко простире мисао да је Светосавље начин на који Срби доживљавају основну идеју коју је Сава Немањић оставио у аманет и наслиједство. Она истиче да је Свети Сава упутио поруку „Утројте, нека вас је што више и чувајте саборност“.

Светосавску академију организовали су градишки Културни центар и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, а покровитељ је начелник општине Градишка Зоран Латиновић.

[ot-gallery url=”http://www.opstina-gradiska.com/?p=6384″]