НОВОГОДИШЊИ ПРИЈЕМ ПРЕДСТАВНИКА ВЈЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА

Post Date: 29/12/2015

НОВОГОДИШЊИ ПРИЈЕМ ПРЕДСТАВНИКА ВЈЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА

Сарадња градишке локалне власти и вјерских заједница, те међурелигијска сарадња на подручју наше општине на завидном су нивоу, констатовано је данас на традиционалном пријему представника вјерских заједница код начелника општине Градишка Зорана Латиновића.

Архијерејски намјесник градишки Мирко Милисавић, истакао је да је данашњи пријем код начелника општине прилика да се још једном потврди добра сарадња међуконфесионалних заједница и да се још једном вјерници позову на општу толераницију и добре међуљудске и међукомшијске односе. Милисавић је рекао да Српска православна црква има веома добру сарадњу са начелником општине Зораном Латиновићем, нагласивши да је локална управа и поред, како каже дисхармоније локалне власти, изузетно много урадила у овој години. Када је у питању изградња и обнова православних цркава на подручју градишке општине Милисавић је рекао да се радило много више него што то тренутни финансијски услови дозвољавају. Он је казао да се очекује скори завршетак изградње цркава у Дубравама, Крушкику и Новој Тополи, те да ће на прољеће наредне године, уз помоћ Општине и вјерника, кренути радови на обнови Храма Пресвете Богородице у Градишци.

Главни имам Исламске заједнице Градишка Зејнил ефендија Латифовић, истакао је да је и више него задовољан међувјерским односима на подручју градишке општине, нагласивши да се ови односи из године у годину унапређују и потврђују. Латифовић је изразио и задовољство сарадњом Исламске вјерске заједнице и начелника општине Градишка Зорана Латиновића, нагласивши да су у протеклих годину дана на подручју општине реализовани огромни пројекти. Латифовић је навео да очекује да у фебруару наредне године буде започета реконструкција медресе у Градишци која ће бити административни центар Меџлиса исламске заједнице. „Реконструкцију и обнову медресе која ће коштати око 560.000 КМ, финансираће Генерална дирекција вакуфа Републике Турске“, рекао је Латифовић, и изразио наду да ће овај пројекат отворити могућност сарадње са овом организацијиом и за пројекте који су од значаја за све грађане општине Градишка. Он је додао да су у наредној години очекује и завршетак џамије у Чатрњи.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић изаразио је задовољство што је Градишка мјесто међусобног уважавања и сарадње вјерских организација и међунационалне толеранције. Он је нагласио да различитости не смију да буду проблем него предност и богатство једне локалне заједнице, те да представници свих вјерских организација показују вољу и жељу за унапређењм међуконфесионалне сарадње и сарадње вјерских заједница са локалном власти. Латиновић је навео да је протекла година обиљежена је значајним напретком у обнови и изградњи вјерских објеката Српске православне цркве, те да радује чињеница да ће се почетком наредне године приступити реконструкцији медресе гдје су обезбјеђени грађевински документи и финансијска средства. Он је рекао да је током пријема разговарано и о инфрастуктурним пројектима значајним за све грађане на подручју градишке општине, те да је било приче и о евентуалним могућностима изградње магистралног вода градског водовода према МЗ Орахова. Он је  изразио и захвалност представницима исламске заједнице, који су имали значајну улогу у компромисном рјешавању питања експропријације земљишта на траси обилазнице са власницима бошњачке националности.

Пријему за представнике вјерских организација код начелника Градишке Зорана Латиновића, присуствовао је предсједник Скупштине општине Градишка Радислав Дончић, а због болести на пријем није дошао жупник католичке цркве у Градишци Перо Чолић.