НОВОГОДИШЊЕ ОБРАЋАЊЕ НАЧЕЛНИКА ОПШТИНЕ ГРАДИШКА ЗОРАНА ЛАТИНОВИЋА

Post Date: 31/12/2015

НОВОГОДИШЊЕ ОБРАЋАЊЕ НАЧЕЛНИКА ОПШТИНЕ ГРАДИШКА ЗОРАНА ЛАТИНОВИЋА

ПОБЈЕДА ОПШТЕГ НАД ПРИВАТНИМ ИНТЕРЕСОМ

Поштовани суграђани,

година на измаку, 2015., била је једна од најнестабилнијих како на економском тако још више на политичком плану, што је у збиру условило амбијент у коме су изузетно тешко функционисале институције свих нивоа власти. То се неминовно одразило и на друштво у цјелини, без обзира да ли наша перцепција имала лични, породични или професионални угао посматрања. Зато и сматрам непримјереним за овакву прилику да још једном подсјећам на све, често бесмислене, ирационалне и инаџијске политичке теме, на неодговорно задуживање виших нивоа власти, на одсуство креативних идеја и неспремност да се домаћински и одговорно ухватимо у коштац са суштинским реформама, како би грађанима вратили наду, оптимизам и вјеру да је и на овим просторима могућа цивилизована људска егзистенција.

УСПОСТАВЉЕНА ФИНАНСИЈСКА СТАБИЛНОСТ ОПШТИНЕ

Имајући у виду овакав општи контекст морам нагласити неколико чињеница које остају као позитиван резултат и након овакве 2015. године. На првом мјесту истакао бих успостављену финансијску стабилност наше општине што је значајно постигнуће када се има у виду ниво задужења и финансијско стање из кога смо стартовали крајем 2012. године. Достигли смо такав ниво усклађености у планирању буџета са буџетском потрошњом да смо једна од ријетких општина која нема потребу за ребалансирањем овогодишњег буџета. Народна пословица то дефинише да смо тачно планирали наше пружање са губером што је, за разлику од многих других општина, градова и ентитета, пошло за руком још само Влади Републике Србије. Такав одговоран однос према јавним приходима, дакле новцу грађана, резултирао је чињеницом да смо укупно задужење Општине Градишка смањили за више од 10 милиона КМ што нам је отворило простор за наставак улагања у капиталне инвестиције које нису ништа друго него опште добро које треба да служи свима нама.

ГОДИНА ОБИЉЕЖЕНА ВИСОКИМ СТЕПЕНОМ СОЦИЈАЛНЕ ОСЈЕТЉИВОСТИ

Овакво планирање буџета засновано на опредјељењу, да се троши крајње рационално и да се сјече свака потрошња која нема оправдања у резултату, био је предуслов редовном измирењу обавеза према свим буџетским корисницима. При томе, а у складу са уоченом чињеницом да ће притисак на социјалну компонету буџета бити веома изражен као посљедица вишегодишње економске кризе, наглашено смо бринули о редовности исплата и свакој другој врсти материјалне подршке посебно угроженим дијеловима популације.

У овој години стамбено је збринута 21 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида са подручја наше општине, а посебно сам поносан на чињеницу да смо у спомен безграничне захвалности нашим херојима Одбрамбено-отаџбинског рата, на Дан Републике, открили и освештали Централно спомен-обиљежје.

За егзистенцијалне потребе повратничке и расељеничке популације кроз донаторски програм социјалне заштите и инклузије пласирано је више од 700.000 КМ кроз разне видове помоћи од стамбеног збрињавања до обезбјеђивања средстава за одрживу егзистенцију угроженим породицама и подстицање развоја предузетничке дјелатности. Тај пројекат настављамо и сљедеће године и то искључиво средствима које је обезбиједила Европска комисија и UNHCR.

Наша брига о ученицима и студентима настављена је и у овој години, гдје смо по издвајањима по разним основама водећа општина у Републици Српској.

РЕАЛИЗОВАНЕ БРОЈНЕ КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

И у претходним бројевима „Градишких новина“, али и посредством других медија, били сте у могућности да се информишете о развоју капиталних инвестиција на подручју наше општине. За ову прилику морам нагласити огроман значај пројеката у области водоснабдијевања и ширења канализационе мреже. Чињеница, да смо успјели водом из градског водовода опскрбити велики број поткозарских села, има огроман значај у нашим настојањима да инфраструктурно развијамо руралне дијелове општине и са аспекта заустављања даље демографске девастације села, али и у аспекту стварања предуслова за реалан развој аграрне производње, првенствено у области воћарства. Све што се предузима у погледу регулације система отпадних вода, има за циљ да, уз кључни стандард урбаног живљења, обезбједи квалитетан ниво заштите водоизворишта у Жеравици, чији потенцијал здраве и питке воде представља непроцјењиво благо наше општине.

Реализација капиталних инвестиција ишла је у складу са пројектованом динамиком и ту првенствено мислим на изградњу транзитне комуникације Брестовчина – Чатрња, која би у перспективи, требала да битно растерети садашњу фреквентност саобраћаја у ужој градској зони. Пуни смисао и оправданост овог пројекта видјеће се тек након изградње новог терминала и моста на ријеци Сави, чији је почетак изградње најављен за годину која је пред нама. Идући у сусрет пројектима, који су наша непосредна будућност, у обавези смо да и нашу визију даљег развоја Градишке ускладимо са чињеницама које ће битно и непосредно утицати на динамику и услове живота. Увиђајући компаративну предност Градишке, након изградње новог моста, као кључног саобраћајног чвора на правцу сјевер – југ, односно, Европска унија – Западни Балкан, потенцијално смо суочени са опасношћу да сам град остане на маргини магистралних праваца и изван економских и свих других бенефита које оваква позиција омогућава. Управо због тога у обавези смо да припремимо сва планска документа од урбанистичких до регулационих планова за простор Чатрње и Лимана и да те пројекте кандидујемо Влади Републике Српске као пројекте од општег јавног интереса. Ова тема не трпи одлагање јер је од фундаменталног значаја за перспективу развоја наше општине у овом вијеку и нашег укупног односа према нараштајима који ће доћи.

Поносан сам на чињеницу да све установе, чији смо оснивач, несметано функционишу и да у области комуналног система наша предузећa остварују позитивно пословање.

ДЕБЛОКИРАН РАЧУН ЈП „СЕРВИЦИЈУМ“

У вези са капиталним инвестицијама које се односе на простор општег квалитета живота, што свакако укључује и питања омладинске политике и спорта, за ову прилику ћу издвојити активности на деблокирању рачуна ЈП „Сервицијум“, задуженог за изградњу спортске дворане. Да би се сагледао значај ових напора, треба имати у виду чињеницу да смо ЈП „Сервицијум” затекли са неизмиреним обавезама од 670.000 КМ према Управи за индиректно опoрезивање БиХ по основу неплаћеног ПДВ-а на претходно реализоване инвестиције. У условима покренуте процедуре дерегистрације предузећа код УИО суочили би се, након тога, и са могућом блокадом буџета Општине за износ од чак 890.000 КМ по основу неплаћеног пореза и обрачунате затезне камате. Уз огроман труд оних који су бринули о овом „случају“, али и уз значајну сарадњу партнера, успјели смо превазићи овај проблем, деблокирати функционисање ЈП „Сервицијум“ и дефинисати перспективу завршетка објекта. У том контексту, спремни смо да, без икаквих посљедица по буџет, преузмемо финансијски терет завршетка овог капиталног пројекта, потпуно свјесни чињенице да ће одржавање дворане изискивати значајне трошкове и буџетска издвајања за ове намјене.

ИЗУЗЕТНО УСПЈЕШНА ГОДИНА

Можда ће изгледати парадоксално, некима и крајње иритантно, али, упркос свему, па и околностима које су општини Градишка наметнули борбу између приватних интереса појединаца и општег интереса грађана, ову годину сматрам изузетно успјешном. Успјели смо као друштво, у локалним оквирима, да се одупремо диктату личних интереса неколицине људи, који су Градишку одувијек сматрали природним таоцем својих ситносопственичких личних интереса и показали да општи интерес не смије устукнути пред било чијим личним, групним или, наводно, страначким интересима без обзира која параинституционална снага стајала иза њих.

На крају овог обраћања, остајем чврстог увјерења да Градишка,у перспективи, може и треба да буде град бољег живота за све њене грађане.

Конфор посланичког мандата у било којем парламенту мијењао сам за тешка искушења свакодневног суочавања с тегобама времена у којем живимо.

Најзад, неко мора и да покаже да бављење политиком није конфор и празна фраза, него суочавање са свим невољама, умијеће и храброст да се те тегобе превладају. Колико сам успио, ви ћете процијенити.

У потпуном увјерењу да смо на добром путу свима вама желим добро здравље, личну и породичну срећу  у години која је пред нама, а о којој знамо само толико да ће бити тежа и изазовнија од ове коју остављамо иза нас.