ЗАМЈЕНИК АМБАСАДОРА ЈАПАНА У БиХ КАЗУМАСА МИЈАЗАКИ ПОСЈЕТИО ГРАДИШКУ

Post Date: 01/10/2015

ЗАМЈЕНИК АМБАСАДОРА ЈАПАНА У БиХ КАЗУМАСА МИЈАЗАКИ ПОСЈЕТИО ГРАДИШКУ

Поводом реализације пројекта реновирања Основне школе „Козарска дјеца“ у Крушкику замјеник амбасадора Јапана у БиХ Казумаса Мијазаки и начелник општине Градишка Зоран Латиновић посјетили су данас ову васпитно-образовну установу за чију је реконструкцију Влада Јапана донирала средства у износу од 180 хиљада КМ.

У знак захвалности Влади Јапана ученици ове школе приредили су пригодан културно-умјетнички програм који је обухватао и извођење одређених садржаја на јапанском језику.

Замјеник амбасадора Јапана у БиХ Казумаса Мијазаки, изразио је задовољство извршеним радовима на реконструкцији школе, нагласивши да је представа ученика који похађају ову школу на њега оставила јак утисак, те да му је веома драго што су се ученици потрудили да науче неке основне јапанске ријечи.

„У протеклих 19 година Влада Јапана донирала је више од 40 милиона КМ за пројекте у сектору основног образовања у БиХ, а ова средства омогућила су изградњу и опремање 11 нових основних школа, као и обнављање и опремање више од 70 постојећих школа“, рекао је замјеник амбасадора Јапана у БиХ Казумаса Мијазаки.

Директор Основне школе „Козарска дјеца“ у Крушкику Зора Малешевић, истакла је да је Влада Јапана 2013. године овој школи донирала 180 хиљада КМ. Она је рекла да је захваљујући овом пројекту извршена замјена столарије, изградња надстрешнице на улазу испред школе, опремање шест учионица са намјештајем, реновирање фискултурне сале, санација санитарног чвора, те поправка и бојење фасаде.

„Донација Владе Јапана изузетно је значајна јер је школа прије реновирања била у јако лошем стању које је изискивало велика новчана улагања. Хвала јапанцима што су препознали нашу потребу и указали нам прилику да реновирамо ову школу коју тренутно похађа 397 ученика“, рекла је директорица Малешевић.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, захвалио је Влади и народу Јапана на донацији која је омогућила знатно повољније услове за наставни процес дјеце у Основној школи „Козарска дјеца“ у Крушкику, нагласивши да је управо Влада Јапана један од највећих донатора у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

„Јапански народ, упркос ограниченим природним ресурсима и суочавању са великим природним катастрофама, смогао је снаге да помогне народима који лијече посљедице ратних дешавања. Јапан нам може послужити као примјер како се једним марљивим и оданим радом може обезбиједити одрживи систем школства, унаприједити привреда и повећати запосленост“, рекао је Латиновић.

Посјети Основној школи „Козарска дјеца“ у Крушкику претходио је пријем њ.е. Мијазакија код начелника општине Градишка Зорана Латиновића.

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2015/10/01-10-2015_posjeta-jap-amb-1.jpg”]

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2015/10/01-10-2015_posjeta-jap-amb-2.jpg”]

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2015/10/01-10-2015_posjeta-jap-amb-3.jpg”]

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2015/10/01-10-2015_posjeta-jap-amb-4.jpg”]

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2015/10/01-10-2015_posjeta-jap-amb-5.jpg”]

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2015/10/01-10-2015_posjeta-jap-amb-6.jpg”]