ВАТРОГАСНА ЈЕДИНИЦА У ГРАДИШЦИ ДОБИЛА ВОЗИЛО

Post Date: 05/06/2015

ВАТРОГАСНА ЈЕДИНИЦА У ГРАДИШЦИ ДОБИЛА ВОЗИЛО

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић уручио је данас градишким ватрогасцима кључеве новог ватрогасног возила, за чију набавку је издвојено око 290 000 КМ.

Латиновић је рекао да је Општина провела комплетну тендерску процедуру за набавку овог возила, које је финансирано из средстава Ватрогасног савеза Републике Српске.

У овој години очекују се и даљње активности на унапређењу рада Професионалне ватрогасне јединице. У току је јавни позив за набавку радних униформи и обуће за градишке ватрогасце, а уколико до краја године остварење буџета буде задовољавајуће, планирана је и надоградња ватрогасног дома с циљем заштите зграде од пропадања и стварања додатног простора за архивску грађу општине“, навео је Латиновић. Он је додао да локална заједница мора да обезбиједи адекватне услове за рад ватрогасаца како би они могли да заштите грађане и њихову имовину.

Старјешина Професионалне ватрогасне јединице Градишка, Горан Стојаковић, навео је да је набављено возило намјењено гашењу пожара уз употребу воде или пјене, а због погона на сва четири точка може се користити и за гашење пожара на отвореном. Он је рекао да је до краја године планирана набавка још једног возила за гашење пожара на отвореном простору и шумских пожара, вриједности око 120 000 КМ, и возила за превоз техничке опреме за које ће бити издвојено око 40 000 КМ. „И набавка ових возила биће финансирана из средстава Ватрогасног савеза РС, а њиховом набавком заокружили би циклус планираног опремања ватрогасне јединице у Градишци до краја 2016.године“, рекао је Стојаковић. Стојаковић је додао да су градишкој ватрогасној јединици потребне ауто љестве, за спасавање на висинама. „ За набавку овог возила, које би имало домет до висине 42 метра, потребно је обезбједити око 1.400.000 КМ“, појаснио је Стојаковић.

Професионална ватрогасна јединица Градишка тренутно има 30 ватрогасаца чије се плате, уз материјалне трошкове јединице, финасирају из Буџета општине Градишка.