КОМПЈУТЕРСКА ОПРЕМА ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Post Date: 11/05/2015

КОМПЈУТЕРСКА ОПРЕМА ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

У оквиру имплементације пројекта „Одрживо кориштење информационих технологија у сврху промоције права националних мањина са подручја општине Градишка“ данас је у просторијама Општине Градишка уприличена додјела лаптоп рачунара за четири активна локална удружења националних мањина, те су потписани уговори за њихово кориштење.

Компјутерска опрема је донација Савјета Европе и Европске уније представницима Удружења Рома општине Градишка, Удружења Пољака општине Градишка „Мак“, Удружења Украјинаца општине Градишка „Верховена“ и Удружења Црногораца и пријетеља „Луча“. Главни циљ Пројекта је повећање видљивости постојећих удружења националних мањина у општини Градишка, подизање свијести свих грађана Градишке о њиховом постојању и активностима као и употреба језика мањина.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, истакао је да Општина Градишка има изузетно добру сарадњу са градишким удружењима националних мањина, те да су иста укључена у редовно финансирање путем буџета локалне заједнице.

„Општина Градишка као једна отворена средина спремна је да уважи највише стандарде Европске уније када је у питању заштита интереса националних мањина као њихових суштинских права“, рекао је Латиновић.

У том контексту први човјек општине најавио је креирање нове web странице Општине Градишка на којој ће основне информације бити доступне на 3 језика националних мањина, а како би се Општина Градишка на прави начин представила потенцијалним инвеститорима на страници ће бити заступљена и три свјетска језика енглески, њемачки и италијански.

Таниа Ван Дијк представница канцеларије Савјета Европе у Сарајеву, истакла је да је пројекат „Унапређење људских права и заштита мањина у југоситочној Европи“ заједнички регионални пројекат пројекат Савјета Европе и Европске уније чији је циљ помоћ мањинама да се што боље организују и побољшају своју инклузију у друштво. Она је истакла да пројекат обухвата систем грантова за 36 локалних управа из седам земаља, а међу 6 у БиХ изабрана је и Општина Градишка. Додјела компјутерске опреме је назнака јачања локалних капацитета у оквиру овог пројекта, нагласила је Ван Дијк.

Данијела Тркуља предсједник Удружења Украјинаца општине Градишка „ Верховена“, рекла је да поред донације ИТ опреме и увођења језика мањина на интернет страници Општине, слиједи постављање топографских табли са натписима на језику мањина за знаменитости од културног, историјског и религијског значаја. У том контексту Тркуља је навела да на подручју Мјесне заједнице Церовљани постоји најстарија украјинска црква на Балкану, која је изграђена 1917. године У овој мјесној заједници налази се и неколико украјинских гробаља, као и неколико споменика у Новој Тополи.

„Украјинци су се у потпуности асимилирали у ову средину, осјећамо се да у потпуности припадамо овдје али ипак на одрерђени начин желимо да задржимо нашу традицију и културу“, рекла је Тркуља.

Радана Цвијић Бабић из Удружења Рома општине Градишка, нагласила је да је за ромску популацију овај Пројекат веома значајан за очување и промоцију ромског језика, традиције и културе.