ОДРЖАНА 33. СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ГРАДИШКА

Post Date: 15/07/2020

ОДРЖАНА 33. СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ГРАДИШКА

У просторијама Културног центра Градишка јуче је одржана 33. редовна сједница Скупштине града Градишка на којој је између осталих разматран, а затим и усвојен Извјештај градоначелника о раду у органима предузећа која обављају комуналне дјелатности.

Том приликом градоначелник је истакао да су наведена предузећа добро организована и да извршавају задату функцију. Градоначелник се посебно осврнуо на пословне резултате градишког „Водовода“ нагласивши да је ово предузеће једно од најуређенијих комуналних предузећа у региону те да је доказ те тврдње и његова позиција на ранг листама међународних пројеката као што су пројекти УНДП-а, Европске комисије и МЕГ пројеката, који има за циљ јачање економске самосталности комуналних предузећа.

„Добијање бесповратног међународног гранта од 29 милиона марака за реконструкцију и доградњу канализационе инфраструктуре довољно говори о резултатима рада менаџмента „Водовода“ Градишка“, додао је градоначелник.

Он је рекао да је, захваљујући агилности комуналног предузећа „Градска чистоћа“,  видљиво да је подручје града и цијеле Градишке све уређеније.

„Овом предузећу су придодате и одређене дјелатности, као што су уређење путних комуникација у  руралним срединама и обиљежавање саобраћајне сигнализације. Требамо бити задовољни њиховим радом, али смо и свјесни да увијек може боље“, додао је градоначелник.

Он је нагласио да постоји проблем у раду комуналног предзећа „Топлана“ Градишка, јер је у мандату претходне власти потписан уговор о концесији у уступању свих основних средстава овог предузећа на преиод од 15 година предузећу ИЕЕ Бањалука.

„Гријање јесте квалитетно, али је проблем што се поједине ставке из уговора не извршавају, као што је обавеза предузећа ИЕЕ да шири мрежу и повећава број корисника. То се није десило и мораћемо озбиљно да поразговарамо са овим предузећем у ком правцу ће се уговор даље релизовати, јер не можемо дозволити да се број корисника даљинског гријања смањује и тако повећава број мањих котловница и додатно загађује околина“, закључио је Аџић.

Осим извјештаја о раду комуналних предузећа, одборници градског парламента усвојили су и Извјештај о раду Развојне агенције Градишка „РАГА“.

„Направили смо значајне искораке и добили похвале од УНДП-а и Европске комисије, који тврде да је „РАГА“ једна од најбољих развојних агенција на подручју БиХ. У пројектима прекограничне сарадње, гдје учествује око 50 развојних агенција из БиХ, Хрватске и Црне Горе, за Градишку је одобрено око 10 одсто пројеката, што довољно говори о раду наше развојне агенције. Мала и средња предузећа из Градишке увидјела су значај ове агенције, која је за та предузећа писала пројекте и  успјела да им обезбиједи значајна средства за развој и запошљавање нових радника“, истакао је градоначелник.

На 33. редовној сједници Скупштине града Градишка усвојени су и извјештаји о пословању јавних предузећа Спортски центар „Сервицијум“ и „Радио Градишка“, те разматрана Информација о пословању „ДЕП-ОТ“ Бањалука за 2019. годину.

Одборници су усвојили информације о стању у привреди, пољопривреди, шумарству и ловству, организовању и функционисању цивилне заштите за 2019. годину те стању објеката и мјерама заштите од поплава на подручју града Градишка.

Усвојене су и информације о стању у областима културе, спорта, информативне дјелатности, статусу и положају националних мањина и стамбеној области на подручју града за прошлу годину.

Одборници градског парламента усвојили су Програм рада Јавне предшколске установе „Лепа Радић“ за радну 2020/2021. годину, са Одлуком о давању сагласности за повећање броја дјеце у васпитним групама.

Усвојене су одлуке о оснивању Професионалне ватрогасне  спасилачке јединице града Градишка, о допуни Одлуке о оснивању „Туристичке организације града Градишка“, о измјени и допунама Одлуке о комуналном реду те одређене одлуке из области просторног планирања и имовинско-правних односа.

За начелника Одјељења за развој и међународне пројекте града Градишка именована је Данијела Милетић која је на претходној сједници била именована за вршиоца дужности начелника овог одјељења.