У НОВОЈ ГРАДИШЦИ ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

Post Date: 29/01/2020

У НОВОЈ ГРАДИШЦИ ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

У Дому културе у Новој Градишци синоћ је одржана Светосавска академија „Во вијеки, вјеков …“ , која се већ традиционално одржава пету годину за редом на позив пароха новоградишког Огњена Тенџерића и у присуству владике пакрачко-славонског господина Јована.

Аутор Светосавске академије је  професорица Радана Вила Станишљевић, а у програму су учествовали градишки Градски мјешовити хор “Лира”, глумци Градског позоришта Градишка Драшко Видовић и Адмир Мешић, вокални солиста Теодора Чикић и пијанист Динко Благојевић.

Тенџерић је истакао да је Светосавска академија у Новој Градишци први пут одржана  2006. године.

„Почетак је био јако тежак, због негодовања од стране појединаца, међутим кренули смо из капеле, да би смо за неколико година дошли ближе центру а задње двије године академија се одржава у дому културе “, истакао је Тенџерић.

Он је додао да имају потпуну подршку власти Нове Градишке али и народа који тамо живи, те нагласио да су овакве манифестације веома значајне за малобројно српско становништво, јер им то даје осјећај да нису заборављени и да неко мисли на њих.


Владика пакрачко-славонски господин Јован рекао је да овакве акадмије показују да је народ у Славонији духовно жив и да велики благослов представља долазак браће из Републике Српске.

Он је истакао да  је ово културни догађај на којем су присутни и људи других вјера и народа као и градоначелник Нове Градишке, те да се ради о догађају који може само да нас радује.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић захвалио се  градоначенику Нове Градишке Винку Гргићу који је на достојанствен начин уважио српски народ и Српску Православну цркву, те додао да његово присуство Светосавској академији  пуно значи за српски народ који живи у Новој Градишци.

„Са поносом могу рећи да као два градоначелника  имамо изузетну сарадњу и трудимо се да ту сарадњу направимо и у привредном смислу“, истакао је Аџић.

Он је додао да Градска управа издваја значајна средстава за друштвени и културни развој, те да ће увијек помоћи српском народу који живи у западној Славонији.

Градоначелник Нове Градишке Винко Гргић рекао је да има одличне односе са градоначеником Зораном Аџићем, те да имају договор да побољшају и привредну сарадњу.

„Задовољан сам данашњим програмом, дошли сте овдје у најбољој постави и оставили сте дубок траг“ ,истакао је Гргић.

Светосавској академији присуствовали су и замјеник градоначелника Драгана Илић, посланик у Народној Скупштини Републике Српске Огњен Жмирић и делегат у Вијећу народа Републике Српске Славко Дуњић.