ОБИЉЕЖЕНА 27. ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА ГРАДИШКЕ И СРБОБРАНСКЕ БРИГАДЕ

Post Date: 17/06/2019

ОБИЉЕЖЕНА 27. ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА ГРАДИШКЕ И СРБОБРАНСКЕ БРИГАДЕ

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у недјељу, 16. јуна,  обиљежено је 27 година од оснивања Лаке пјешадијске бригаде Градишка и 19. Пјешадијске бригаде Србобранске. Парастосу је претходила света литургија одржана у храму Покрова пресвете Богородице.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да је годишњица оснивања ових бригада дио историје не само Градишке него и Републике Српске.

„Трудили смо се да овај дан објединимо, да ово буде дан градишких бригада, дан бораца Градишке. Не желимо да то више раздвајамо. Наша обавеза је да водимо рачуна о онима који су уградили своје животе у темеље Републике Српске. Да на тај дан одамо поштовање, поклонимо се жртвама али и све остале дане да водимо рачуна о њиховим породицама, о развоју Градишке и развоју Републике Српске“, рекао је градоначелник Аџић. Као следећи корак, градоначелник Аџић је најавио изградњу заједничке Спомен-собе у којој ће бити наведена сва имена погинулих бораца обе бригаде.

Ратни командант Лаке пјешадијске бригаде Градишка генерал Бошко Гвозден подсјетио је да је ова бригада формирана 12. јуна 1992. године, да је своје ратне задатке обавила часно и успјешно и да није изгубила ни педаљ територије. Гвозден је навео да је бригада у свом саставу у различим периодима рата имала од 3500 до 5000 бораца, а у ратним дејствима погинуло је 119 бораца а 347 је рањено.

Лака пјешадијска бригада Градишка учествовала је у „Пробоју коридора”, на добојском ратишту, Кострешу, Игману, Бјелашници и другим ратиштима широм Републике Српске, и бранила је преко 40 километара сјеверне границе на Сави.

Ратни комадант 19. Србобранске пјешадијске бригаде Милан Вујић рекао је да је ова бригада била једна од пет у  Војсци Републике Српске која је трпила најжешће борбе. Вујић је навео да је ова бригада бранила јужне границе Републике Српске, границу према Бугојну и Травнику у дужини од 160 километара те да је у ратним дејствима погинуло 325 бораца “Србобранске бригаде” међу којима је 16 полицајаца, а  982 борца су рањена.

Поводом обиљежавања 27. годишњице оснивања Лаке пјешадијске бригаде Градишка и 19. Србобранске пјешадијске бригаде, вијенце на централно спомен-обиљежје положиле су делегације бригада, Трећег пјешадијског Република Српска пука, Града Градишка, градске Борачке организације, Борачка организација регије Градишка, Лакташи, Србац и Прњавор, 16. Крајишке моторизоване бригаде, Мјесне борачке организације Кијевци, Удружења ратних војних инвалида, Удржења ветерана Градишка и представници политичких партија.