ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСНИВАЊЕ ЛАКЕ ПЈЕШАДИЈСКЕ ГРАДИШКЕ БРИГАДЕ

Post Date: 13/06/2016

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСНИВАЊЕ ЛАКЕ ПЈЕШАДИЈСКЕ ГРАДИШКЕ БРИГАДЕ

Парастосом и полагањем вијенаца на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у спомен-парку у Градишци, у недјељу 12. јуна, обиљежене су 24 године од оснивања Лаке пјешадијске градишке бригаде.

Вијенце на централно спомен-обиљежје положиле су делегације Лаке пјешадијске градишке бригаде, Општине Градишка, Борачке организације Републике Српске, општинске Борачке организације, општинске Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инавалида, Трећег пјешадијског РС пука, Станице јавне безбједнбости  Градишка, СУБНОР-а Градишка и представници политичких партија.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, рекао је да је Градишка бригада бранећи Републику Српску показала храброст и војничко умјеће и професионализам.

„Градишку бригаду не прати ниједно кршење правила ратовања, нити било какав почињени ратни злочин. На темељима те јуначке борбе данас уживамо у миру и слободи и можемо да развијамо Републику Српску, стварамо перспективу бољег живота, подижемо привредну активност и сачувамо људе на овим просторима”, нагласио је Латиновић.

Предсједник Организационог одбора за обиљежавање Дана Градишке бригаде и један од команданата бригаде, Љубомир Пеулић, рекао је да је Градишка бригаде основана 12. јуна 1992. године. „Бригада је већ тада имала искуства у борбеним дејствима као Одред територијалне одбране. Након оснивања бригада је имала два батаљона, а већ крајем 1992. и почетком 1993. године имала је пет батаљона. Учествовала је у ратним дејствима на „Пробоју коридора”, добојском ратишту, Кострешу, Игману, Бјелашници и другим ратиштима широм Републике Српске и није препустила ни метар територије коју је бранила”, навео је Пеулић. Он је додао да је Градишка бригада крајем рата бранила преко 40 километара сјеверне границе на Сави и 16 километара на добојском ратишту. Према Пеулићевим ријечима бригаде је на почетку имала 600 људи, до краја рата имала је девет батаљона са укупно 5 150 бораца, а у ратним дејствима погинуло је 119 бораца, а 347 је рањено.

У цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци истога дана у јутарњим часовима служена је литургија за погинуле борце Градишке бригаде.

IMG_9249

IMG_9235

IMG_9230

IMG_9270

IMG_9262

IMG_9257

IMG_9256