ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ ОДРЖАН ПОМЕН ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА

Post Date: 11/01/2022

ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ ОДРЖАН ПОМЕН ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА

Поводом обиљежавања Дана Републике Српске – 9. јануара, служен је парастос и положени вијенци на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.
Градоначелник Зоран Аџић рекао је да је обавеза свих да се присјете оних који су уградили животе у темеље Републике Српске, али и народних трибуна који су имали храбрости да 9. јануара 1992. године донесу одлуку о проглашењу Републике.
Обиљежавамо 30 година постојања Републике Српске током којих се Српска развијала, јачала и давала политички оквир и сигурност српском народу. Можемо да опстанемо на овим просторима само ако будемо јединствени и сачувамо Републику Српску, која и сада трпи страшне атаке”, истакао је градоначелник, додавши да Република Српска не тражи ништа друго него поштовање Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума.
Тражимо само право да се развијамо онако како нама одговара. Уважавамо све грађане Републике Српске, без обзира на религијску и националну припадност. Опредјељење Градишке и Републике Српске је ЕУ, али желимо да будемо уважавани као Срби и грађани Градишке и Српске који желе јачање сарадње и просперитет за све”, навео је градоначелник.

Предсједник Градске борачке организације Градишка Милован Гагић истакао је да Република Српска живи већ 30 година и да се нада да ће живјети вјечно и бити све боља и напреднија.
Борци су је створили својим животима и дијеловима тијела, заједно са тадашњим представницима власти, који су имали довољно смјелости и храбрости да прогласе Републику Српску. Српска се мора и даље развијати и јачати и бити мјесто у којој ће сви њени борци и грађани боље живјети”, нагласио је Гагић.
Вијенце код централног спомен-обиљежја погинулим борцима положили су представници Града Градишка, те удружења и организација проистеклих из претходних ратова, као и политичких партија.