ОБИЉЕЖЕН ДАН ТУРЈАКА

Post Date: 16/12/2021

ОБИЉЕЖЕН ДАН ТУРЈАКА

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежја погинулим борцима Народно-ослободилачког рата и жртвама фашистичког терора Другог свјетског рата и погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, у Турјаку је обиљежен Дан мјесне заједнице и 80 година од прве партизанске акције на овом простору.
Вијенце су положили представници Града Градишка, ГО СУБНОР-а, градске и мјесне борачке организације и Савјета Мјесне заједнице Турјак.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да сјећање на дан прве партизанске акције и побједе на подручју Градишке буди осјећај среће и поноса јер је донио слободу, али са собом носи и тугу и сјету због свих страдалих становника и бораца овог краја.
Градоначелник је навео да је током Другог свјетског рата погинуло око 1.500 цивила и бораца из Турјака, од којих је више од 400 дјеце, док је на подручју тадашње општине Градишка страдало 16.500 становника, од којих 5.415 дјеце млађе од 14 година.
Срби су на овим просторима увијек били слободарски народ. Желимо да бранимо само своје право на живот и суживот на овим просторима и ништа друго не тражимо. Тражимо да будемо поштовани, а у Турјак, Градишку и Републику Српску су добродошли сви људи добре воље, који са нама заједно желе да развијају ово подручје“, нагласио је градоначелник.
Он је додао да треба учити младе да знају шта је то слобода и Република Српска и како се за њу кроз прошлост борило.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Градишка Никола Крагуљ рекао је да је ово значајан датум, када се први пут након окупације од њемачке и усташке војске неко на ширем подручју томе супротставио и донио слободу на простору од Турјака до Подградаца.
Поносни смо на ту партизанску акцију јер је она допринијела развоју свијести о потреби отпора према тадашњим окупаторима. Ово је доказ слободарске традиције народа који је увијек настојао да буде слободан и да се одбрани и живи на својим вјековним просторима“, навео је Крагуљ.