ПРЕЗЕНТОВАНЕ ПРЕДНОСТИ ОСНИВАЊА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ЗАДРУГА

Post Date: 01/12/2021

ПРЕЗЕНТОВАНЕ ПРЕДНОСТИ ОСНИВАЊА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ЗАДРУГА

Данас је у сали за сједнице Скупштине града Градишка у организацији Градске управе и градишког Удружења повртара одржан састанак на коме су презентоване теме везане за оснивање пољопривредне задруге на подручју града Градишка.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да су предности организовања кроз задруге велике што је Град Градишка и препознао. „У буџету Града већ неколико година позиционирана су средства за оснивање специјалистичких пољопривредних удружења, како би се већи пољопривредни произвођачи организовали с циљем лакше набавке репроматеријала и пласмана производа на домаћем, али и ино тржишту“, нагласио је градоначелник.
Начелник Одјељења за пољопривреду  и рурални развој Горан Мирјанић, истакао је да је интерес пољопривредних произвођача са подручја Градишке за удруживање кроз задруге огроман и да је данашњи скуп прилика да се промовишу здрави примјери рада пољопривредних задруга у Републици Српској.

Савјетник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Гордана Роквић, истакла је да развијени свијет још увијек полаже наде у задругарство што потврђује и податак да се тренутно у свијету 75% тржишта појединих пољопривредних производа пласира преко задруга.
У ЕУ постоји 52 000 задруга са око 600 000 запослених са милионским обртима“, рекла је Гордана Роквић и додала да је удруживање једина шанса ефикасног наступа на тржишту, снабдјевање пољопривредника репроматеријалима, организација производње и пласмана пољопривредних производа. Она је нагласила да је то пут који мора слиједити и Република Српска, посебно развијени пољопривредни региони попут Градишке.
Према њеним ријечима, небројени су извори финансирања које задруга може да искористи, попут бесповратних средстава Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, али и средстава из међународних пројеката.
Предности удруживања препознали су пољопривредни произвођачи из Доњих Агића код Новог Града. Нада Нешковић Раилић, директор Пољопривредне задруге „Агро Јапра“ истакла је да на тржишту постоје више од двадесет година, имају 250 чланова и 29 стално запослених радника, од којих су половина жене.
Ми смо примјер да задругарство има свјетлу будућност, радимо на сеоском подручју и бавимо се низом различитих дјелатности, откупом пољопривредних производа и прерадом истих“, рекла је Нешковић Раилић.
Представник пољопривредног кластера Градишка, Лакташи, Србац, Бојан Ћикић рекао је да  кластер окупља физичка и правна лица и да је циљ повећање конкурентности пољопривредне производње. „Тренутно имамо 12 чланова а циљ нам је да окупимо што већи број пољопривредних произвођача“, рекао је Ћикић и додао да су у последње двије године, управо на бази партнерства, успјели да ураде битне ствари за развој регије на којој дјелују.