ОБИЉЕЖЕНО 100 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ГИМНАЗИЈЕ ГРАДИШКА

Post Date: 18/11/2021

ОБИЉЕЖЕНО 100 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ГИМНАЗИЈЕ ГРАДИШКА

Градишка Гимназија јуче је обиљежила 100 година постојања отварањем изложбе „100 година Гимназије Градишка“ у ЈУ „Завичајни музеј Градишка и свечаном академијом, која је уприличена у Културном центру Градишка.
Централној свечаности, односно академији присуствовали су представници републичких и градских органа власти, вјерских конфесија, директори свих образовних установа са градског подручја и наравно домаћини, представници Гимназије Градишка.

Овим поводом, министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да велики јубилеј 100 година једне образовне установе говори о томе да су изњедрене многе генерације ученика.
Гимназија Градишка је трећа гимназија која обиљежава 100 година постојања, што значи да у Републици Српској имамо образовне установе са великим искуством и историјом. Сигурна сам да су многе генерације које су завршиле гимназију данас они који су били и који ће у будућности радити у различитим областима и бити успјешни у развоју Српске”, рекла је министарка Тривић.
Говорећи о мањем интересовању ученика за упис у опште гимназије, министарка Тривић је истакла да је избор ученика пресудан и да се ту директно не може утицати.
Оно што можемо је оно што радимо заједно са Републичким педагошким заводом. Радимо на реформама гимназија и већ од наредне године ћемо имати нове наставне планове у свим гимназијама у Републици Српској, желећи да се приближимо захтјевима које нам диктира савремено друштво и тржиште рада”, навела је министарка Тривић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да су грађани Градишке поносни што имају Гимназију која обиљежава 100 година постојања, што показује да је овај град кроз историју био посвећен образовању, науци и развоју.
Формирати Гимназију 1921. године је била велика ствар. Градишка је тада с разлогом носила и назив мали Београд. Људи који су одлазили у Београд и у европске универзитетске градове враћали су се у свој град кога су жељели да направе средњоевропским градом, чему и ми данас тежимо”, рекао је градоначелник.
Он је нагласио да су бивши градишки гимназијалци сада расути широм свијета и представљају своју Градишку, те додао да је обавеза Градске управе да и даље улаже у образовање и тако ствара перспективу будућег развоја.
Градоначелник, који је и сам завршио Гимназију 1982. године, каже да су му гимназијски дани били најљепши дио живота, те да је све знање које је понио из ове школе било темељ у даљем школовању и раду.