Градишка прославила славу града Малу Госпојину

Post Date: 21/09/2021

Градишка прославила славу града Малу Госпојину

(преузето са Радио Градишка)

Литургијом и ломљењем славског колача у храму Покрова Пресвете Богородице данас је обиљежена слава Градишке Рођење Пресвете Богородице, Мала Госпојина, након чега је славска литија прошла градским улицама.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић честитао је славу грађанима и рекао да се Градска управа у претходних годину дана трудила да развија инфраструктуру на цијелом подручју града, ствара услове за отварање радних мјеста, те допринесе свим другим активностима и друштвеном развоју.
Свједоци смо да је у току реконструкција централног градског храма, који постаје украс не само Градишке, него и Републике Српске, и трудимо се да Градска управа и у томе максимално помогне, навео је Аџић.
Он је истакао да је улагаоно у инфраструктуру на цијелом подручју Градишке, у намјери да ствара боље услове за живот и у руралним срединама.
Показали смо да у претходних пет година не гледамо да ли је година изборна или није, него да у континуитету реализујемо важне пројекте. Започели смо пројекат реконструкције и доградње канализације и изградње градског пречистача, који се у цијелости финасира грантом од скоро 15 милиона евра, рекао је Аџић.
Он је указао да је најважније за сваку локалну заједницу да се ставарају услови за нова радна мјеста, наводећи да први пут од 1990. године Градишка има више од 11.000 радника.
Трудили смо се да улажемо у инфраструктуру привредне зоне у Новој Тополи и цијелом подручју града и то је допринијело да сада имамо око 11.200 запослених радника. Наш циљ је да у будућности још брже градимо и развијамо Градишку, нагласио је Аџић.

Градишки архијерејски намјесник, протојереј-ставрофор Гојко Слијепчевић рекао је да се дуже од једног вијека народ саборно окупља у Градишци на Малу Госпојину и да је та традиција опредијелила градске власти да посљедњих 20 и више година овај велики празник прослављају као славу града.
Он је истакао да вјерници са радошћу гледају да централни градски храм Покрова Пресвете Богородице добија обрисе монументалног вјерског објекта, који то и заслужује јер се налази на самом улазу у Републику Српску.
Овај храм је један камен међаш и треба да буде духовни бисер Градишке, цијеле Републике Српске и нашег српског православног народа, поручио је Слијепчевић.
У Градишци се данас одржавају и Коњичке игре и изложба коња и фијакера, манифестација која има вјековну традицију и подсјећа на времена из 19. вијека када је народ из свих градишких крајева и околине долазио у тада малу варош са најбољим коњима и фијакерима, од када и траје традиција градишког вашара на Малу Гопојину, који се и данас одржава.