ОБИЉЕЖЕНА 29. ГОДИШЊИЦА ФОРМИРАЊА ГРАДИШКЕ И СРБОБРАНСКЕ БРИГАДЕ

Post Date: 14/06/2021

ОБИЉЕЖЕНА 29. ГОДИШЊИЦА ФОРМИРАЊА ГРАДИШКЕ И СРБОБРАНСКЕ БРИГАДЕ

Поводом обиљежавања 29. годишњице оснивања Лаке пјешадијске бригаде Градишка и 19. Пјешадијске србобранске бригаде, служен је парастос и положени вијенци на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено- отаџбинског рата.Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да су ове двије бригаде ударале темеље Републике Српске у којој данас слободно живимо.

„Сви треба да се поклонимо жртвама које су уградиле своје животе у стварање Републике Српске, да би ми данас имали прилику да је градимо и развијамо онако како нама одговара и да је бранимо од насртаја оних који желе да је неутралишу. Наша је обавеза да обиљежавамо овакве догађаје и да из историје извлачимо поуке“, нагласио је градоначелник Аџић.

Ратни командант „Градишке бригаде“, генерал Бошко Гвозден навео је да је бригада формирана 12. јуна 1992. године, те да је у току рата имала и више од 5.000 бораца.

„Са ове временске дистанце видимо да је формирање Војске Републике Српске и њених бригада било правовремено и неопходна за заштиту српског народа на овим просторима. Другог излаза нисмо имали а резултате формирања и успјеха војних формација уживају данашње генерације. Резултати тога су слобода и Република Српска“, истакао је Гвозден.

Лака пјешадијска бригада Градишка учествовала је у „Пробоју коридора”, на добојском ратишту, Кострешу, Игману, Бјелашници и другим ратиштима широм Републике Српске, и бранила је преко 40 километара сјеверне границе на Сави. У току ратних дејстава погинуло је 119, а рањено 347 бораца ове бригаде.

Ратни потпуковник 19. Пјешадијске србобранске бригаде Станко Пушкар навео је да је ова бригада формирана 26. марта 1992. године, са 282 борца, да би број бораца већ у јуну те године порастао на близу 5.000.

Пушкар је навео да је у општини Доњи Вакуф – Србобран тада живјело око 10.000 Срба, што говори о великом процету учешћа становништа у ратним дејствима.

Према његовим ријечима,  „Србобранска бригада“ је бранила јужне границе Републике Српске и све борбене задатке је успјешно извршила.

„Због сложене ситуације, заједничких напада хрватских и муслиманских снага, те опасности од окружења цивила и војника, наређено је да се 12. септембра 1995. године евакуише становништво, а након тога се бригада повукла на полажај на лијевој обали ријеке Угар на подручју Кнежева“, рекао је Пушкар.

У току рата погинуло је 328, а рањено 980 бораца ове бригаде, док већина српског становништва пријератне општине Доњи Вакуф данас живи на подручју Градишке.

Поводом обиљежавања 29. годишњице оснивања Градишке и Србобранске бригаде, вијенце на централно спомен-обиљежје положиле су делегације бригада, Града Градишка, Градске борачке организације, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Трећег пјешадијског Република Српска пука, Удружења ратних војних инавалида, Удружења ПТСП Градишка, Удружења грађана „26. март Доњи Вакуф“, те градских одбора Савеза независних социјалдемократа и Социјалистичке партије Српске.