Обавјештење за пчеларе

Post Date: 30/03/2021

Обавјештење за пчеларе

Обавјештавају се пчелари да су обавезни на својим пчелињацима током прољећа (март/април) да спроведу клинички преглед пчелињих заједница и у случају сумње дијагностичко узорковање ради испитивања на болест америчку кугу пчелињег легла.

Клинички преглед пчелињих заједница, дијагностичко узорковање и доставу узорака у овлаштену дијагностичку лабораторију на испитивање спроводи ветеринарска организација на чијем се епизоотиолошком подручју налази пчелињак.

Преглед пчела ветеринарске организације обрачунавају према цјеновнику ветеринарских услуга Ветеринарске коморе Републике Српске. Минимална цијена за преглед пчела до 10 кошница је 15 КМ, а за сваку наредну кошницу 1,5 КМ.

На свим пчелињацима током прољећа (март/април) спроводи се клинички преглед  пчелињих заједница и у случају сумње дијагностичко узорковање ради испитивања на америчку  кугу пчелињег легла, односно:

  1. У пчелињацима са једном до десет пчелињих заједница контролишу се све заједнице.
  2. У пчелињацима са 11 до 20 пчелињих заједница контролише се 50 % заједница.
  3. У пчелињацима са 21 до 50 пчелињих заједница контролише се 33 % заједница и
  4. У пчелињацима са више од 51 пчелињих заједница контролише се 20 % пчелињих заједница.

На свим пчелињацима у којима је у претходној години утврђена америчка куга пчелињег легла клиничким прегледом морају бити обухваћене све пчелиње заједнице.

У случају постављања сумње на америчку кугу пчелињег легла  ветеринар који спроводи клинички преглед обавезно узима узорак и доставља га на лабораторијску анализу у овлаштену ветеринарску лабораторију.

Као узорак узима се дио пчелињег легла, посебно из сваке поједине сумњиве пчелиње заједнице, и то комад саћа са поклопљеним леглом, најмање величине 10 cm – 10 cm, на којима су знаци болести видљиви.

Уколико у периоду претраге и сумње на америчку кугу пчелињег легла у пчелињој заједници нема легла, могуће је као узорак доставити  живе или угинуле пчеле (узорак од стотињак пчела), мед или мед из медишта у плодишту, дио старог дијела легла/саћа које може бити празно или збирни узорак меда из сезоне врцања (око 10 g), да би се на тај начин утврдило присуство спора америчке куге пчелињег легла, испољене у клиничкој или субклиничкој форми на пчелињаку или појединачној пчелињој заједници.

Узгој пчелињих матица за продају је дозвољен само на регистрованим пчелињацима за селекцију и репродукцију матица који су под ветеринарско-здравственим  надзором и слободни од амeричке куге пчелињег легла.

Према Закону о ветеринарству у Републици Српској власник животиња је дужан да омогући спровођење Програма мјера здравствене заштите животиња у Републици Српској и доказ о спроведеним мјерама чува најмање двије године.

Прописана новчана казна за учињени прекршај по овом основу износи за правно лице од 3000 КМ до 9000 КМ, за одговорно лице у правном лицу од 1000 КМ до 3000 КМ, за предузетника од 1000 КМ до 3000 КМ и физичко лице од 500 КМ до 1500 КМ.

У промет се могу стављати само здраве пчелиње заједнице, односно оне на којима су спроведене дијагностичке превентивне мјере у складу са овим програмом.

Пчеле у промету мора да прати увјерење о здравственом стању животиња, које издаје овлаштена ветеринарска организација на чијем се епизоотиолошком подручју налази пчелињак.

Превоз пчелињих заједница која потичу са подручја друге јединице локалне самоуправе уз увјерење о здравственом стању мора да прати и потврда о здравственом стању пчелињих друштава која се отпрема намјенским превозним средствима у унутрашњем промету, коју издаје овлаштена ветеринарска организација на чијем се епизоотиолошком подручју налази пчелињак.

Пчелар који премјешта свој пчелињак дужан је да обезбиједи писану сагласност власника земљишта (парцеле) на коју пресељава пчелињак, а ако је власник земљишта град Градишка, односно држава потребно је рјешење о одобрењу за смјештај покретног пчелињака Одјељења за пољопривреду и рурални развој Градске управе града Градишка.

На видном мјесту пчелињака треба да стоји табла са именом и презименом власника пчелињака, адресом становања и бројем телефона.

Прописане новчане казне за учињени прекршај по Закону о пчеларству („Службени гласник Републике Српске“ број 52/10) за правна лица износе од 5000 КМ до 15000 КМ, за одговорно лице у правном лицу од 1000 КМ до 3000 КМ, за предузетнике од 2000 КМ до 6000 КМ и за физичка лица од 500 КМ до 1500 КМ.

У прилогу:

Епизоотиолошка карта града Градишка према тренутно овлаштеним ветеринарским организацијама

в.д. НАЧЕЛНИК-а ОДЈЕЉЕЊА
Горан Мирјанић