ЕВРОПСКА УНИЈА И ВЛАДА СР ЊЕМАЧКЕ ПОДРЖАЛЕ РАЗВОЈ КОНКУРЕНТНОСТИ ДРВОПРЕРАЂИВАЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ НА ПОДРУЧЈУ ГРАДИШКЕ, СРПЦА, ЛАКТАША И КОЗАРСКЕ ДУБИЦЕ

Post Date: 26/02/2021

ЕВРОПСКА УНИЈА И ВЛАДА СР ЊЕМАЧКЕ ПОДРЖАЛЕ РАЗВОЈ КОНКУРЕНТНОСТИ ДРВОПРЕРАЂИВАЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ НА ПОДРУЧЈУ ГРАДИШКЕ, СРПЦА, ЛАКТАША И КОЗАРСКЕ ДУБИЦЕ

У Градишци отворен Центар за истраживање и развој у дрвопрерађивачкој индустрији

Данас је у оквиру пројекта „Градишка – град дрвета“ у Градишци свечано отворен Центар за истраживање и развој у дрвопрерађивачкој индустрији. Том приликом представљени су главни пројектни циљеви, планиране активности, као и партнери на пројекту.

Примјеном савремене опреме и дигиталних алата, Центар за истраживање и развој ће омогућити бројне услуге за развој пословања компанија у дрвопрерађивачкој индустрији, те допринијети стварању нових и висококвалитетних радних мјеста на подручју Градишке, Српца, Лакташа и Козарске Дубице. Укупна вриједност пројекта је нешто већа од 700.000 КМ, од чега је Европска унија кроз EU4Business пројекат осигурала бесповратна средства од око 550.000 КМ. Водећи реализатор пројекта је Град Градишка, а партнери су ЈУ Техничка школа Градишка и БОР д.о.о. Градишка.

„Данас отварамо Центар за истраживање и развој у дрвопрерађивачкој индустрији који ће да пружа подршку микро, малим и средњим предузећима у граду Градишка и општинама Србац, Лакташи и Козарска Дубица. Центар ће им помоћи да постану компетитивнији на домаћем и међународним тржиштима. Надамо се да ће овај истраживачки Центар бити искориштен добро од стране локалних малих и средњих предузећа како би им се помогао процес њиховог убрзаног опоравка, заснован на одрживом расту“, изјавио је Стефано Донати, шеф Регионалне канцеларије у Бањој Луци при Делегацији Европске уније у Босни и Херцеговини.

„Нема научних иновација без сарадње са привредом и нема привреде без потпуног коришћења свих научноистраживачких потенцијала које ми имамо. Центар који смо данас отворили овдје у Градишци ће сигурно бити мјесто окупљања и стварања потпуно новог еко система у који су укључени градска администрација, образовни сектор кроз Техничку школу и привреда кроз сарадњу са дрвопрерађивачким компанијама. Ово је добар модел који ћемо ми покушати са нивоа Владе и у сарадњи са потенцијалним донаторима и свим другим заинтересованим странама, да копирамо и на остале регије“, изјавио је Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске.

„Градска управа је заједно са Одјељењем за развој и међународне пројекте и Развојном агенцијом града Градишке, препознала да су нашој дрвној индустрији неопходни нови производи, нове технологије, ново унапријеђење зато што технолошки заостајемо у односу на ЕУ тржишта. Овдје ћемо створити могућност да се запосле млади људи, да они креирају, моделирају, дизајнирају нове производе из области дрвопрераде. Такође, да се стварају прототипи у сарадњи са Техничком школом и приватном компанијом „Бор“ из Градишке те да наши произвођачи брже улазе у серијске производње“,  изјавио је градоначелник Зоран Аџић.

EU4Business је пројекат Европске уније, који с циљем јачања економије БиХ подстиче развој циљаних сектора. Пројекат је вриједан 16,1 милиона еура, а заједнички га финансирају Европска унија (15 милиона еура) и Савезна Република Њемачка (1,1 милиона еура). Заједно га проводе ГИЗ, ИЛО и УНДП, од априла 2018. године до марта 2022. године. EU4Business је дио Програма локалне самоуправе и економског развоја у БиХ који подржава Влада СР Њемачке.