RAZVOJ KROZ DIGITALNE INOVATIVNE HABOVE U GRADIŠCI, DARUVARU, LIPIKU I KOTORU

Post Date: 26/01/2021

RAZVOJ KROZ DIGITALNE INOVATIVNE HABOVE U GRADIŠCI, DARUVARU, LIPIKU I KOTORU

Nastavlja se projekat prekogranične saradnje „Razvoj kroz digitalne inovativne habove u Gradišci, Daruvaru, Lipiku i Kotoru“

Sa projektnim koordinatorom pomenutog projekta Nemanjom Davidovićem razgovarali smo o nastavku projekta u 2021 godini.

Davidović je istakao da se projekat nesmetano odvija i da pandemija izazvana virusom COVID 19 ne utiče na implementaciju projekta.

-Projekat se odvija po planu, sve predvidjene projektne aktivnosti se nastavljaju realizovati. Uskoro će se početi sa renoviranjem 4. sprata Crvene zgrade koji će pružiti jedinstven prostor, opremljen novom IT opremom, gdje će korisnici biti motivisani ugodnom atmosferom koja se pokazala kao veoma bitna za produktivnost u poslovnom napretku. DIH će pružiti podršku bilo da se radi o pojedincima ili timovima sa poslovnim idejama, startup-ovima, IT preduzećima i stručnjacima, studentima, freelancer-ima, turistima, putnicima kome je potreban rad ili mentorska podrška. Svi oni mogu postati dio coowoking zajednice, istakao je Davidović.

Osim kancelarija za rad Razvojne agencije Gradiška RAGA-e biće uspostavljen zajednički prostor za poslovanje preduzetnika koji žele da unaprijede svoje poslovanje odnosno pronađu nove poslovne partnere, unaprijede marketing svoje firme, plasiraju na tržište svoje proizvode i da postanu vidljiviji kako u projektnom području tako i šire. Projektom je takođe predvijen i ciklus besplatnih edukacija za 20 preduzetnika iz oblasti programskih jezika Java i Phyton.

Davidović kaže da je Odjeljenje za razvoj i međunarodne projekte, Gradske uprave Grada Gradiška nadležno za sprovodjenje ovog projekta te da je u saradnji sa Razvojnom agencijom RAGA – Gradiška, organizovalo već 2 od ukupno 4 treninga za buduće DIH osoblje.

-Preostala dva treninga očekuju se  u februaru ove godine i time će se završiti jedna od aktivnosti previdjena projektom. Završetkom ove aktivnosti dobićemo mlade ljude koji će ovladati tehnikama strateškog planiranja, unaprijediće tehnike i vještine planiranja i razvoja Akcionog plana održivosti DIH-ova i uspješno upravljati budućim DIH-om, kazao je Nemanja Davidović.

Davidović je podsjetio da je u stalnoj komunikaciji sa projektnim partnerima te da imaju veoma dobru saradnju. Istakao je da je i kod projektih partnera sve teče po planu. Grad Daruavr uskoro potpisuje ugovor sa izvođačem radova na rekonstrukciji budućeg DIH-a. Grad Lipik je uveo u posao izvođače radova na rekonstrukciji budućeg DIH-a, a Opština Kotor je potpisala ugovor sa izvođačem radova 28.12.2020. godine i radovi teku po planu.

Više o projektu i projektnim aktivnostima se može naći na podstranici projekta Development through DIHs koji se nalazi na zvaničnoj stranici grada Gradiška. Link http://www.gradgradiska.com/aktuelni-projekti/razvoj-kroz-digitalne-inovativne-hub-ove-u-gradisci-daruvaru-lipiku-i-kotoru/

O finansiranju i vrijednosti projekta

Projekat je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, kroz Program Interreg IPA II prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Implementacija projekta, započeta je 01.08.2020. hodine i trajaće do 31.07.2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.487, 795.35 EUR od čega grad Gradiška ima budžet od 290,530.96 EUR. Omjer finansiranja je 85% EU, a 15 % partneri.

Vodeći partner na ovom projketu je Grad Gradiška, a partneri na projketu su Grad Daruvar, grad Lipik iz Hrvatske i Opština Kotor iz Crne Gore.

Autor: B. Grgić