ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ

Post Date: 08/01/2021

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ

Поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске данас је служен парастос и положени вијенци погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Градишци.

Замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић истакла је да је због епидемиолошке ситуације ове године Дан Републике обиљежен полагањем вијенаца без културно-умјетничког програма.

„29.рођендан Републике Српске обиљежавамо на другачији начин. Припремили смо спот у којем су приказани успјешни људи из раних сфера живота, истакла је замјеница градоначелника и додала да су ти људи гарант развоја и постојања Републике Српске.

Замјеница градоначелника је нагласила да је рођендан Републике прилика да се присјетимо и одамо почаст свим погинулим борцима који су своје животе уградили у темеље Републике Српске и додала да то не смијемо никада заборавити.

Скупштина српског народа БиХ је 9.јануара 1992.године усвојила Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ, која је новом Декларацијом након доношења Устава добила име Република Српска и сва обиљежја националног идентитета, химну, заставу и грб.

Вијенце на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима положиле су делегације Града Градишка, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, представници 16.Крајишке моторизоване, Лаке пјешадијске бригаде Градишка и 19. Србобранске пјешадијске бригаде, СУБНОР-а и политичких странака.