ОДРЖАНА 1. РЕДОВНА (КОНСТИТУТИВНА) СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Post Date: 29/12/2020

ОДРЖАНА 1. РЕДОВНА (КОНСТИТУТИВНА) СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Данас је у Културном центру Градишка одржана 1. редовна (конститутивна) сједница Скупштине Града Градишка на којој је изабрано ново скупштинско руководство. Нови предсједник Скупштине града Градишка је Миленко Павловић из СНСД-а, потпредсједник је Синиша Аџић из Уједињене Српске, док ће функцију вршиоца дужности секретара обављати Немања Панић из СНСД-а. Коалиција окупљена око СНСД-а имаће скупштинску већину од 26, од укупно 31 одборника.
Досадашњи предсједник Скупштине Града Миленко Павловић рекао је да му је велика част што је поново изабран за предсједника Скупштине али да је то и велика обавеза. Он је нагласио да ће се потрудити да у наредном периоду оправда повјерење свих одборника који су му омогућили да води Скупштину.

Настојаћу да рад Скупштине буде толерантан и да радимо по демократским принципима, да уважавамо једни друге а све у интересу грађана Градишке и развоја града Градишка“, рекао је новоизабрани предсједник Скупштине Града.
Према приједлогу градоначелника Градишке Зорана Аџића за замјеника градоначелника изабрана је Драгана Илић, која је ту функцију вршила и у протеклом мандату.

На данашњем засједању Скупштине након конститутивне настављено је одржавање прве редовне сједнице на којој су разријешени дужности  начелници одјељења у Градској управи и именовани нови.
За вршиоца дужности начелника Службе градоначелника изабран је Горан Суботић, Одјељења за општу управу Божана Глувић, Одјељења за просторно уређење и грађење Саша Суботић, Одјељења за комуналне и стамбене послове Ведран Кнежевић, Одјељења за привреду и пољопривреду Горан Мирјанић, Одјељења за развој и међународне пројекте Данијела Милетић, Одјељења за друштвене дјелатности Драгутин Ковачевић, Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Дарко Десанчић, Одјељења за финансије Никола Мумало и Одјељења за инспекције Мирослав Деспотовић.
Одборници Скупштине града Градишка усвојили су данас буџет Града за 2021. годину у износу од 29.450.000 КМ.
Градоначелник Зоран Аџић рекао је да се Градска управа понијела одговорно када је прије локалних избора одлучила да предложи Нацрт буџета за 2021. годину тако да је омогућено да се на данашњој првој радној и конститутивној сједници усвоји Буџет за 2021. годину. Он је додао  да са поносом може рећи да је Градишка једна од ријетких локалних управа у Републици Српској и БиХ која има усвојен буџет за наредну годину.
Ми смо поједине позиције у буџету прилагодили пандемији вируса корона првенствено у виду финансијске помоћи Дому здравља Градишка али и пољопривреди и привреди како би сачували привредне капацитете онолико колико можемо. Наша стратешка обавеза је да стварамо инфраструктурне предуслове за даљњи привредни развој и очување свих радних мјеста као и отварање нових како од стране домаћих инвеститора тако и иностраних који желе пословати на простору Градишке” рекао је градоначелник Аџић.
Он је истакао да су на данашњој сједници усвојени нацрти програма који произилазе из буџета.
Из Стратегије развоја града Градишка за период 2019-2027. година усвојили смо План стратешких циљева за 2021. годину као и План капиталних инвестиција за наредну годину према којима се не заустављамо упркос тешкој економској ситуацији. Не желимо да заустављамо капиталне инвестиције јер би тиме зауставили и привредни развој”, рекао је градоначелник Аџић и додао да се у наредној години планира  јаким темпом наставити развој Градишке уз помоћ Буџета Града Градишка, Владе Републике Српске, Савјета министара али и фондова Европске комисије, УНДП-а и Развојних агенција земаља чланица Европске уније као и усвојених пројеката у оквиру прекограничне сарадње.

На данашњем 1. редовном засједању усвојен је Приједлог Програма рада Скупштине града за наредну годину, нацрти Плана утрошка средстава остварених од накнаде по основу кориштења шума и шумског земљишта на простору града, Програма коришћења средстава остварених од концесионе накнаде, Програма коришћења средстава по основу накнада остварених од пољопривредног земљишта за 2021.годину, као и Нацрти Програма подршке пољопривреди и предузетништву за 2021.годину, Нацрти Програма заједничке комуналне потрошње, уређења грађевинског земљишта, текућег одржавања и реконструкције локалних и некатегорисаних путева и текућег одржавања  и реконструкције хидромелиорационог система за 2021.годину.
Одборници су разматрали и усвојили нацрте Програма социјалне заштите, борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних жртава рата за 2021.годину као и Нацрт Програма финансирања спорта на подручју града Градишка за 2021.годину.
На првој редовној сједници Скупштине града Градишка усвојени су Приједлози Програма развоја Цивилне заштите у области заштите и спасавања, заштите од пожара за наредну годину, као и План рада ЈП “Радио Градишка“ за 2021.годину и програми рада и финансијски планови градских јавних установа из области културе, здравства и социјалне заштите за 2021.годину, Програм рада и финансијски план “Развојне агенције Градишка –РАГА“ за наредну годину и Финансијски план ЈПУ “Лепа Радић“ за 2021. годину.
Усвојене су и одлуке о утврђивању пореске стопе за опорезивање непокретности, о утврђивању вриједности бода за обрачунавање комуналне накнаде, о утврђивању просјечне коначне грађевинске цијене једног квадратног метра стамбеног и пословног простора на подручју града.
Конститутивној сједници Скупштине града Градишка присуствовали су посланици у Народној скупштини Републике Српске, Ранка Перић Ромић, Денис Шулић, Огњен Жмирић, Дане Малешевић и делегат Клуба српског народа у Вијећу народа Републике Српске Славко Дуњић.