Ширење инфлунце птица

Post Date: 26/11/2020

Ширење инфлунце птица

У току 2020.године су учестале пријаве појаве инфлуенце птица у Европи, а у новембру је пријављена појава инфлуенце птица подтипа H5N8 у Хрватској код домаће перади.

Инфлуенца птица или птичија грипа, ранијег назива Кокошја куга (lat.Pestis avium), је високо контагиозна вирусна болест птица узрокована  вирусом инфлуенце тип А.

Од вируса инфлуенце тип А осим птица могу да оболе домаће свиње и други сисари укључујући и људе.

С обзиром да постоји висок ризик од појаве инфлуенце птица и у Босни и Херцеговини и Републици Српској  подсјећамо јавност и власнике и држаоце перади да у циљу заштите здравља животиња, као и здравља људи од болести и инфекција које се преносе међу животињама и људима спроводе сљедеће:

  • да обезбједе економска дворишта и објекта гдје бораве животиње од неконтролисаног уласка и изласка људи, животиња и возила,
  • да поставе и одржавају уређаје за дезинфекцију лица и возила која улазе у економско двориште и животињске настамбе и да се радницима и посјетиоцима обезбиједи заштитна одјећа и обућа,
  • да избјегавају храњење свиња са помијама,
  • да избјегавају држање животиња на отвореном,
  • да спрјечавају контакт дивљих и домаћих животиња,
  • да прате здравствено стање животиња и сваку промјену здравственог стања и обавезно све угинуле животиње пријаве у овлаштену ветеринарску организацију.

Ветеринар је дужан да путем надлежне ветеринарске организације достави одговарајуће узорке на лабораторијске претраге ради потврде или искључења болести.

Такође, позивамо кориснике ловишта да пријаве нађене угинуле дивље птице надлежном ветеринару или ветеринарском инспектору.

За више информација контактирајте свог ветеринара.